Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

Inkontinencia: ma már titokban tartható

Inkontinencia: ma már titokban tarthatóA vizelet akaratlan elvesztése társasági beilleszkedési és higiénés problémát okozhat. Ritkább, ha akadálya van a vizelet teljes kiürítésének. Milyen megoldások, segédeszközök állnak rendelkezésünkre?

Ismerős a férfiak körében az éjszakai vizelési ingerre ébredés, a sűrű WC-re járás, a gyenge sugarú vizeletürítés. De vajon mi minden állhat ennek a hátterében? Elsősorban prosztatapanaszok állhatnak a tünetek hátterében, és ha operációra kerül sor, utána előfordulhat az akaratlan vizeletcsepegés, ami az esetek többségében konzervatív kezeléssel (gyógyszeres, fizikoterápia) orvosolható, sebészi kezelésre ritkán kerül sor. De az is előfordul, hogy nincs segítség a bajra.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodások miatti endoszkópos műtétek száma Magyarországon évente 6000-7000, mely után a betegek 0,5-1 százalékának maradhat vissza akaratlan vizeletcsepegése. Amennyiben a prosztata mérete bizonyos küszöbértéket meghalad (60-70 gramm), úgy eredményes eltávolítása már csak nyílt műtéti feltárással végezhető. Ilyen esetekben valamivel nagyobb arányban, 1-2 százalékban számolhatunk műtét utáni vizeletcsepegéssel.

Ez a betegség operáció nélkül is bekövetkezhet – ismertette dr. Farkas Antal PhD, a DE Urológiai Klinika adjunktusa. – Például központi és perifériás gerincvelői ideggyógyászati megbetegedések (agyvérzés, agyi embólia, gerincvelői daganatok), traumák, diabétesz, gyógyszerek mellékhatása stb. miatt. Ismert az időskori akaratlan vizeletvesztés is, mely a beidegzés és a húgyhólyag, valamint a záróapparátus izomzatának elöregedése miatt következhet be. A betegség a férfiak 5 százalékát érinti hazánkban.

Akaratlan vizeletvesztés - túlfolyásos inkontinencia

Az akaratlan vizeletvesztés egyik típusa a túlfolyásos inkontinencia, amikor a telt húgyhólyagból, mint színig telt pohárból kicsorog a folyadék. Ennek is legtöbbször a megnagyobbodott prosztata az oka, és ilyenkor sokszor már csak az operáció segít (endoszkópos vagy nyílt prosztataműtét). A műtét után rendeződik a beteg panasza.

Más esetben a rákos prosztata radikális sebészi eltávolítása után jelentkezhet a vizeletcsepegés. 

Ilyenkor ugyanis eltávolítják az egész prosztatát (nem csak a megnagyobbodott részt), az ondóhólyagot, az ondóvezetékcsonkokat és a vizeletzáró apparátus egy
részét. Ebben az esetben hosszabb-rövidebb ideig kisebb-nagyobb mértékű inkontinencia jön létre, mely a betegek 85-90 százalékánál rendeződik a műtét után egy évvel. Viszont 10-15 százalékánál megmarad a panasz. A radikális műtét ezen szövődménye laparoszkópos technika esetén – melyet Magyarországon nagy számban, rutinszerűen egyedül a debreceni Urológiai Klinikán végeznek –, lényegesen javítható, és a betegek felépülése is sokkal gyorsabb.

Az akaratlan vizeletcsorgás kezelésében elsősorban a konzervatív eljárások kapnak szerepet.

 Gyógyszerrel jól befolyásolható a prosztata endoszkópos reszekciója („gyalulása”) után kialakuló vizeletcsepegés, mert az a hólyag akaratlan összehúzódásának következménye (hiperaktív hólyagműködés).

Egyéb kezelési lehetőség az aktív gáti és húgycső záróizomtorna, mely a női intimtornához hasonlatos. Sikere mindkét nemnél 50-60 százalékos. A tornasorral fokozni lehet a gát- és záróizom erősségét, melyet a klinikán tanítanak meg a betegnek. Emellett olyan fizikoterápiás eljárások is igénybe vehetők, mint az elektromos és magnetoterápiás kezelések.

A mágneses szék világviszonylatban is új lehetőség, az idegpályákon keresztül dolgoztatja meg az izmokat. A beteg ruhástul beleül a székbe, és 15-20 perces kezelésekben részesül. Sikerrátája 50-60 százalékos. Az elektroterápia során a beteg végbelébe helyezett elektróda vagy a combjára helyezett tappancsok dolgoztatják meg a gát és a húgycső záróizomzatát, ezzel serkentik és erősítik működését. A konzervatív kezelések átlagosan 50-60 százalékos sikert eredményeznek.

 Enyhe panaszok esetén az arány lényegesen magasabb. Súlyosabb fokú vizeletcsorgás, vagy a konzervatív kezelésekre nem reagáló esetekben jön szóba a sebészi kezelés. Számtalan típusú műtéti beavatkozás létezik, ami azt feltételezi, hogy a várva várt eredményt egyik sem tudja meggyőzően
 biztosítani.

Vizeletvisszatartási problémáját titokban tarthatja

Felmérések szerint Magyarországon több százezer embert érint e probléma. Vannak, akik baleset következtében nemcsak a záróizmok feletti kontrollt veszítették el, hanem a vizelet ürülését sem érzékelik. Ez az állapot az életminőségben olyan romlást idézhet elő, amit nehéz elviselni. Egyes eszközök olykor nagyobb lelki traumát okoznak egy férfi számára, mint maga az állapot. Bizonyos estekben bőrproblémák vagy belső gyulladás is keletkezhet. Van eszköz, amely megoldást kínál, és felhelyezéséhez nincs szükség orvosra.

Az urinál egy óvszerhez hasonló eszköz, amelyet a férfi nemi szervére rögzítve akaratlan vizeletvesztés esetén alkalmazunk diszkrét vizeletgyűjtő lábzsákkal együtt, száműzve a kellemetlen szagokat környezetünkből. Mind a mozgásukban korlátozott, mind az aktív életet élők számára biztonságos, csak napi egyszer cserélendő. Ha nem ürül ki teljesen a hólyag a vizeléskor, a bennmaradt vizelet hólyagfertőzéseket okozhat. Az állott vizelet ideális a baktériumok szaporodásához. Oka lehet a részleges ürítésnek a gerinc sérülése, a prosztata megnagyobbodása vagy születési rendellenesség.

Ha a hólyagot rendszeresen vékony, hajlékony csővel, katéterrel ürítik, akkor megelőzhetők a szövődmények. Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták a módszert. Ma egyszer használatos, előre síkosított felületű vizeletlecsapoló katétereket használhatunk, melyeket – betanítás után – saját magunk, az otthonunkban vagy utazás közben is alkalmazhatunk, visszanyerve teljesen önálló, független életmódunkat - tájékoztat a DE EgészségCentrum hírlevelében.

[OrientPress Hírügynökség / kép: shutterstock©]

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!