Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lajos és Patrícia napja van. Holnap Izsó napja lesz.
A+ A A-

Inkontinencia - a férfiaknál is van?

Inkontinencia - a férfiaknál is van?Az inkontinencia mindként nemnél az akaratlanul fellépő vizeletcsorgást, vizeletszivárgást jelenti. Ha megtelt, a húgyhólyag üzeneteket küld az idegeken keresztül a gerincvelőbe, ahonnan azok az agyba továbbítódnak, majd vizelési inger jelentkezik. Aki képes irányítani a vizelést, ilyenkor tudatosan eldöntheti, hogy kiengedi-e most a vizeletet, vagy visszatartja még egy darabig.

Inkontitnencia: a kiválasztó szervrendszer rendellenessége

A vesék folyamatosan termelik a vizeletet, amely két csövön (a húgyvezetékeken) keresztül a húgyhólyagba jut, és ott tárolódik. A húgyhólyag legalsó részét (a nyakat) egy izomgyűrű, a húgyúti záróizom veszi körül. Ez összehúzódva elzárja az utat a vizeletet a szervezetből eltávolító vezeték (a húgycső) felé, azaz a vizelet a húgyhólyagban gyűlik, amíg meg nem telik.

Ha megtelt, a húgyhólyag üzeneteket küld az idegeken keresztül a gerincvelőbe, ahonnan azok az agyba továbbítódnak, majd vizelési inger jelentkezik. Aki képes irányítani a vizelést, ilyenkor tudatosan eldöntheti, hogy kiengedi-e most a vizeletet, vagy visszatartja még egy darabig. Ha úgy dönt, hogy vizel, annál az  izomgyűrű elernyed, így a vizelet a húgycsövön át kiürülhet. A húgyhólyag falának izmai összehúzódnak, kipréselik a vizeletet a húgyhólyagból. A hasfal és a medence izmait megfeszítve további nyomás gyakorolható a húgyhólyagra.

Inkontinencia, vagyis vizeletszivárgás többféle okból léphet fel:

 • Ha a hólyag izmai rosszul időzítve húzódnak össze, vagy túl erősen húzódnak össze
 • Ha a hólyagzáró izomzat rossz időzítéssel zár
 • Ha a hólyag nem képes megfelelően kiürülni, például a hólyag izomzatának a gyengesége miatt. Túl sok vizelet marad benne, amikor pedig telítődik, akaratlanul is megindul a szivárgás.
 • A húgycső elzáródása következtében a vizelet hamarabb telíti a hólyagot, ami szintén szivárgáshoz vezet.

Az inkontinencia rendszerint az idősebb korosztály körében figyelhető meg, azonban az öregedési folyamatok nem természetes velejárója.

Melyek az inkontinencia típusai?

A vizelet-inkontinencia lehet rövid idejű, vagy hosszabb időn át fennálló (krónikus) állapot. Rövid idejű inkontinencia általában valamilyen egészségügyi probléma vagy kezelés következtében alakul ki.

A krónikus inkontinencia hátterében általánosságban többféle ok húzódhat meg és többféle változata ismeretes:

 • Stressz inkontinencia: tüsszentés, köhögés, nevetés, emelés illetve egyéb, a hólyagra nyomást gyakorló tevékenységgel összefüggő vizeletcsorgás
 • Sürgető inkontinencia: rendkívül erős vizelési inger következtében előálló vizeletürítés. A beteg gyakran nem ér el a mellékhelyiségbe. Akkor is jelentkezhet intenzív inger, ha csupán kevés vizelet van a hólyagban. A hiperaktív hólyag – tünet is utalhat sürgető inkontinenciára, azonban nem mindenkinél észlelhető vizeletszivárgás, akinél hiperaktív hólyagműködés áll fenn.
  További lehetséges ok lehet a vizelést gátló homloklebenyben működésének megváltozása is. Ezek a változások agyi rendellenességekhez, például szélütéshez és demenciához társulhatnak.
 • Túlfolyásos inkontinencia: a hólyag nem ürül ki, és a vizelet később szivárogni kezd. Általában a hólyagizmok gyengeségével, illetve húgycsőelzáródással hozható összefüggésbe. Az elzáródással kapcsolatban leggyakrabban a prosztata-megnagyobbodásra vagy eleve szűk húgycsőre gondolhatunk.
  Mindkét nemben okozhat túlfolyásos inkontinenciát a székrekedés, ha a végbélben felgyűlő széklet nyomja a hólyagnyakat vagy a húgycsövet. Több, az agyat, a gerincvelőt vagy az idegimpulzusokat befolyásoló gyógyszer (pl. az antikolinerg szerek és az ópiumszármazékok) korlátozhatja a húgyhólyag összehúzásait, és okozhat túlfolyásos inkontinenciát. A betegséget a húgyhólyagot bénító idegsérülés (neurogén hólyag) is kiválthatja. A cukorbetegség szintén túlfolyásos inkontinencia kialakulásához vezethet.
 • Teljes inkontinencia: folyamatos vizeletszivárgás. A záróizmok nem működnek.
 • Funkcionális inkontinencia: eléggé ritka jelenség. Előállhat például akkor, amikor a személy mozgásában gátolt - valamilyen mentális vagy fizikai betegség következtében -, és nem képes elég gyorsan a vécére vagy a fürdőszobába érni.

A férfiak inkontinenciájának okai

 • Stressz inkontinencia: a prosztata-mirigy eltávolítása után jelentkezhet. A beavatkozás során sérülhetnek a záróizomzat idegei, és a gyengült zárás miatt a  hólyag nem kap megfelelő támasztást alulról. Szintén előfordulhat, hogy természetes körülmények miatt, vagyis orvosi beavatkozás nélkül is, a  záróizomzat túlságosan gyenge, nem tartja vissza a vizeletet. Egy köhögés, tüsszentés miatt előálló nagyobb nyomás szivárgást indíthat el.
 • Sürgető inkontinencia: a hólyagizomzat olyan erősen húzódik össze, hogy a záróizmok képtelenek megakadályozni a vizeletcsorgást. Intenzív vizeletürítési ingerrel jár. Oka jelenleg ismeretlen.
 • Túlfolyásos inkontinencia: a húgycső elzáródása miatt lép fel, mert a hólyagürítés akadályozott. A hólyag így hamarabb feltelik és szivárgás indulhat meg. Gyakran áll a háttérben prosztata-megnagyobbodás illetve gyenge hólyagizomzat.

A férfiak inkontinenciája legtöbbször prosztataproblémákkal függ össze. Az alkoholfogyasztás rontja a helyzetet, csakúgy, mint a vízhajtók, antidepresszánsok, nyugtatók, narkotikumok, egyes recept nélkül kapható fogyókúrás és nátha elleni szerek szedése.

Melyek a tünetek?

A legáltalánosabb tünet a vizeletszivárgás. Az egyéb jelek az inkontinencia típusával függnek össze:

 • Stressz inkontinencia: kis mennyiségű vizelet távozása tüsszentéskor, köhögéskor, helyzetváltoztatáskor, emeléskor
 • Sürgető inkontinencia: igen erős vizelési inger, vizeletürítés gyakran még a mellékhelyiség elérése előtt.
 • Túlfolyásos inkontinencia: erős vizelési inger, azonban csupán kis mennyiségű vizelet ürítésével. Szinte folyamatos, kontrollálhatatlan szivárgás.

Hogyan kezelhető?

A kezelés egyénenként eltérő lehet:  függ az inkontinencia típusától, és attól is, hogy az milyen mértékben nehezíti meg a mindennapokat. Amennyiben megállapítható az inkontinencia oka, gyógyszeres terápia, gyakorlatok végzése, esetleg mindkettő javasolt. Ritkább esetben műtét is szükségessé válhat.
Enyhébb esetekben  az alább felsorolt változtatások  is elegendőnek bizonyulhatnak az inkontinencia megszüntetéséhez.

 • Koffeintartalmú italok (kávék, teák, energiaitalok), valamint szénsavas üdítők fogyasztásának kerülése. (Naponta legfeljebb egy alkoholos ital engedélyezett.)
 • Magas rosttartalmú ételek fogyasztása ajánlott, a székrekedés távoltartása érdekében, amely hasüregi nyomásfokozódást idéz elő
 • Dohányzásról történő leszokás
 • Optimális testsúly elérése és megtartása
 • Kegel-gyakorlatok / gáterősítő gyakorlatok végzése
 • Naponta többszöri vizeletürítés. Ügyeljünk arra, hogy könnyen levehető ruhákat viseljünk, így gyorsabbá tehetjük a vizeletürítést. Tegyük szabaddá a mellékhelyiség felé vezető utat.
Címkék:
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!