Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.
A+ A A-

Mi a stressz-inkontinencia?

Mi a stressz-inkontinencia?A stressz-inkontineciát általában valamilyen cselekvés váltja ki: például nevetés, köhögés, tüsszögés. Ilyenkor kis mennyiségű vizelet szivárog ki a húgycsőből, amin át a vizelet egyébként természetes módon távozik.

A stressz-inkontinencia általános jelenség, leginkább idősebb nők körében fordul elő, de a szülésen már átesett hölgyek között is gyakori.

Mi okozza a stressz inkontinenciát?

Mozgás, köhögés, tüsszentés, a hasűri nyomás fokozódása előidézhet vizeletcsorgást.

Mindehhez egész sor egyéb dolog is társulhat, amelyek fokozzák a kellemetlenség mértékét: a gát-, medence-, illetve hólyagzáróizmok gyengülése ezek közé sorolható.

A stressz-inkontinencia - főleg nőknél - gyakran testi változások, leginkább az alábbiak eredménye

  • terhesség, gyermekszülés,
  • menstruáció,
  • menopauza, 
  • műtét,
  • a hólyag és a húgycső izmaival kapcsolatos problémák.

A medencei izmok gyengült tónusa gyakran jár inkontinenciával,  mivel ilyenkor a hólyag lesüllyed és akadályozza a húgycsőzáródást.

A stressz-inkontinencia tünetei

Fő tünete a fizikai aktivitás (nevetés, köhögés, emelés, sporttevékenység) során észlelt vizeletszivárgás. A szivárgás gyenge, legtöbbször csupán néhány csepp, de ennél nagyobb mennyiségben is érkezhet.

A cikk a reklám után folytatódik

Mit tehetünk a stressz-inkontinencia ellen?

Különböző önsegítő technikák segítségével enyhíthetjük a stressz-inkontinencia mértékét. Kegel gyakorlatok: általuk erősíthető a hólyagot és méhet tartó izomzat, vagyis csökkenthető a szivárgás. Igyekezzünk közben lábainkat egy helyben tartani, és has- valamint fenékizmainkat se mozgassuk. A Kegel-gyakorlatokra lehetőleg napi rendszerességgel szakítsunk időt, 5 sorozatot iktassunk be programunkba.
Menete: az ülőkén, a lábakat kissé szétterpesztve, a hüvely izmait összeszorítva, pár másodpercre visszatartjuk a vizelést. Majd a szorításon engedve folytatjuk. Pár másodperc után újra „zárjuk el a csapot” 4-5 mp-re. Pár nap után egy-egy vizeletürítés közben, 4-5-ször is alkalmazhatjuk a szüneteltetést, 10-12 mp-re növelve egy-egy szorításos időszakot. Az izmok garantáltan erősödnek pár héten belül.

Eszköz felhelyezése: orvos helyezhet fel a hüvelybe egy pesszáriumszerű eszközt, amely csökkenti a csorgás mértékét. Ez egy merev gyűrű, mely a hüvelybe történt felhelyezést követően egész nap viselhető. Az eszköz segít a hólyag alátámasztásában, ezáltal megakadályozva a vizeletcsorgást. Az eszközt rendszeresen el kell távolítani és meg kell tisztíttatni. Elsősorban az előesett hólyag, illetve méh miatt kialakuló inkontinencia mérséklésében hatásos alkalmazása.Lehetséges mellékhatása, hogy növeli a hüvelyfertőzés kockázatát.

Injekció: olyan anyagokat injektálnak a húgycső szövetébe, amelyek megvastagítják a cső falát. A vastagság növekedése fokozza a folyadékellenállást. Legtöbbször kollagént alkalmaznak erre a célra.

Sebészi beavatkozás: ha minden egyéb módszer csődöt mondott, sor kerülhet műtétre. A mai eljárások minimál-invazív jellegűek, és akár ambuláns módon is elvégezhetőek. Az operáció általában kétféle módon történik:

Hüvelyi műtét: ezek a műtétek (pl. Kelly-Stockel-Krantz-féle hengerlebeny plasztika) nem korszerűek, alkalmazásuk egyre inkább háttérbe szorul a vizelet inkontinencia kezelésében.

Hólyagnyak felfüggesztés: ezt a műtéti beavatkozást a hasfalon végzett bemetszésen keresztül végzik. Az alhason ejtett 3-5 cm-es bemetszésen keresztül varratokat helyeznek be a hólyagnyak környéki szövetekbe, majd rögzítik ezeket vagy a csontos medencéhez futó szalagokban, vagy magában a csontos medence porcában. Az eljárás megerősíti, illetve megtöri a hólyagnyakat. Az eljárás hátulütője, hogy ez egy általános érzéstelenítésben végzett nagy hasi műtét, mely után kb. 6 hét a lábadozási idő. A műtét után egy ideing katéterre lehet szükség.

Ma már vannak endoszkópos technikák is, melyek lényegesen kisebb műtéti megterhelést okoznak.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Kegel-gyakorlatok  inkontinencia  stressz-inkontinencia 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!