Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Sokan elhanyagolják: húgyhólyagproblémák

Sokan elhanyagolják: húgyhólyagproblémákAmerikában a november a Húgyhólyag Egészség Hónapja, ezért az Amerikai Urológus Társaság arra biztatja az embereket, hogy forduljanak orvoshoz, ha hólyagrendellenességet tapasztalnak.

A következő betegségek tünetei jelentkezése esetén ajánlják az orvos felkeresését:

Inkontinencia (vizelettartási nehézség)

Több mint 15 millió amerikai szenved az úgynevezett stressz-inkontinencia – vagyis a köhögés, tüsszentés, járás, vagy futás közbeni vizeletcsepegés –, vagy a sürgősségi inkontinencia – azaz a gyakori, szabályozhatatlan vizelési kényszer – miatt. Mindkétt állapot kezelhető, többnyire minimálisan invazív módszerekkel, mint például a folyadékháztartás beállítása, a hólyagtorna, a medencefenéki izmokat erősítő gyakorlatok, vagy a gyógyszerek. Ha mindezek nem segítenének, műtéti megoldásra kerülhet sor.

Alsó húgyúti tünetek

A jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiak tapasztalhatnak alsó húgyúti tüneteket, mint például gyakori, vagy sürgős vizelési kényszer, éjszakai vizelési inger, vizeletelakadás, vagy a vizelet elindításának nehézsége. Az ilyen tünetek különösen az idős férfiak számára jelentenek fokozott veszélyt, mert esetükben nagyobb a kockázata az elesésnek.

Húgyúti fertőzések

Körülbelül a nők 40, míg a férfiak 12 százaléka él át élete során legalább egyszer húgyúti fertőzést. A kezeletlen gyulladások szövődményeként életveszélyes vesefertőzés alakulhat ki, különösen gyermekkorban. A tünetek közül kiemelendő a fájdalom, gyakori vizelési inger, égő érzés vizeléskor.

Ágybavizelés

Ágybavizelést okozhatnak fejlődési, szerkezeti, anatómiai eltérések, húgyúti fertőzések és ideggyógyászati problémák is. A bepisilő gyermek aprólékos kivizsgálást igényel, melynek során ki kell zárni a súlyos urológiai rendellenességeket. A kezelésére több módszer is rendelkezésre áll.

Húgyhólyagrák

Évente körülbelül övenháromezer beteget diagnosztizálnak hólyagrákkal az USÁ-ban. A leggyakoribb tünet a véres vizelet, de előfordulhat mindössze gyakoribb vizelési kényszer, vagy fájdalmas vizelés is. Elsőszámú kockázati tényezőnek számít a dohányzás, ám a festékiparban, fémgyártásban, bőr-, textil- és vegyiparban dolgozók is fokozottan veszélyeztetettek. Az időben felfedezett esetekben van legnagyobb esély a gyógyulásra.

Intersticiális cisztitisz (egyfajta idült hólyaghurut)

Tünetei a sürgős vizelési kényszer, gyakori vizelési inger, fájdalom a köldök és a combok tájékán a hasi vagy a háti oldalon. A tünetek visszatérők, vagy folyamatosan jelen vannak. Kezelése gyógyszeres.

Kapcsolódó kifejezések: húgyhólyagproblémák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!