Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
A+ A A-

Mennyi vizeletet tárol a húgyhólyag?

Mennyi vizeletet tárol a húgyhólyag?Egy egészséges felnőtt hólyagja kb. két csészényi, vagyis mintegy fél liternyi folyadékot tud kényelmesen tartani. Hogy milyen gyakran telik fel, az annak a függvénye, hogy a szervezet mennyi víztől akar megszabadulni. Körkörös izmok szorítása akadályozza meg a szivárgást.

Az akarattól független vizeletcsorgás: inkontinencia

Idegi szabályozás teszi lehetővé, hogy érezzük, mikor van tele a hólyag, és mikor üres. A teltségérzés erősödik, ahogy nő a vizeletmennyiség. Vizeléskor az agy jelzést küld a körkörös záróizmok felé, amellyel ellazítja őket. Ezzel egyidőben utasítást küld a hólyag izmainak is összehúzódásra, így a vizelet a húgycsőbe jut. Ha a jelek a megfelelő sorrendben érkeznek, normál vizeletürítésről beszélhetünk.

Idősödéssel, sérülés vagy egy betegség folytán problémák jelentkezhetnek. Részben azért, mert a korral gyengül a húgycsőzáróizomzat és a hólyag izmainak ereje egyaránt. A hólyagizom erőtlenedése okozza, hogy a vizelet nem távozik el teljes mennyiségben, és pangó vizelet miatt megnő egy esetleges fertőzés rizikója. Mind nőknél, mind férfiaknál előfordulhat inkontinencia, ennek aránya életkoronként változik.

A vizelet-inkontinencia gyakorisága korosztályok szerint

nők 15-44 év
5-7 %
45- 64 év
8-15 %
65 év felett
10-20 %
férfiak
15-64 év 3 %
65 felett
7-10 %

Inkontinencia esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz, hogy kiderüljön, milyen ok húzódik meg a háttérben. A kellemetlenség előállhat például hólyagnyaksüllyedés következtében. Speciális tornával, súlyosabb esetben műtéttel javítható a helyzet.

A szülést követően a végbél és a húgycső záróizomzatát valamint a gátizomzatot érdemes kifejezetten erre a területre kidolgozott gyakorlatokkal erősíteni. Sürgősségi vizelet-inkontinenciában a fokozott hólyagingerlékenység okát kell megkeresni. A hólyagürítő izomzat túlságos aktívitása esetén gyógyszerrel sikeresen orvosoható a panasz. Menopauzában, a hormontermelés változásával romlik a húgycsőzáró izom működése, ezért a hormonpótlás megoldást jelenthet.

A hangsúly az inkontinencia esetében is a prevencióra helyeződik.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: húgyhólyag  inkontinencia 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!