Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Fájdalom - Gyakori kérdések

Évek óta hátfájdalommal küzdök, fél éve azonban a fájdalom állandó, folyamatos jellegűvé vált. Lehetséges, hogy krónikus fájdalom alakult ki nálam? Van rá esély, hogy elmúlhat?

A modern fájdalomkutatás elvei szerint krónikus fájdalomról három hónapnál hosszabb ideje tartó fájdalom esetén beszélhetünk, fél év eltelte után tehát egyértelműen krónikus az állapot. Lényeges pont a fájdalom minél korábban kezdődő kezelése az ún. "fájdalomemlékezet" kialakulásának elkerülése érdekében. Ha ez már megtörtént, vagyis kialakult a sejtek "fájdalomemlékezete", az jelentősen megnehezíti a terápiás kilátásokat. Javaslom, hogy mielőbb keressen fel fájdalomterapeuta szakértőt.

Erős fájdalomcsillapítókat szedek, néha mégis fájdalmak gyötörnek. Mit tehetek ez ellen?

Mielőbb szükséges lenne egy pontos diagnózis felállítása a fájdalom okának tisztázása érdekében. Annál is inkább, mivel a fájdalmak jellege – gyakorisága, intenzitása – egy betegség lefolyása során változhat. Ha az eddigi gyógyszerek nem használnak, orvosi javaslatra fájdalomcsillapító injekciók is szóba jöhetnek – természetesen a fájdalom minőségétől függően. Injekciót rendszerint rövid ideig tartó heves fájdalmak esetén adunk. Léteznek ún."retardkészítmények", amelyek elhúzódó hatásidejűek, ezek krónikus fájdalmak esetén segíthetnek. Vannak bizonyos kórképek, amelyeknél a fájdalomcsillapító készíményeket egyidejűleg antidepresszánsokkal és más görcsoldó szerekkel kombinálják.

Négyóránként erős fájdalomcsillapító gyógyszereket kell szednem, ezért alig alszom éjszaka. Van olyan gyógyszer, amely hosszabb ideig hat?

Igen, léteznek olyan retardkészítmények, amelyek akár 8–24 órán keresztül is eredményesen enyhítik a fájdalmat. Ezek általában morfintartalmű szerek. Az ópiátos tapaszok akár három napon át is hatásosak lehetnek.

Krónikus fájdalmak gyötörnek, az orvosom mégis csak egy gyenge fájdalomcsillapítót írt fel nekem. Kaphatnék valami mást?

A fájdalom gyógyszeres csillapításakor elsősorban a fájdalom intenzitását kell figyelembe venni. A WHO ajánlása szerint az első fokozatban, vagyis gyenge fájdalom esetén enyhe fájdalomcsillapítókat rendelünk, tartós fájdalom (második fokozat) esetén pedig ezeket enyhébb, ópiát tartalmú szerekkel kombinálhatjuk. Az enyhébb ópiátok tehát a második fokozatú fájdalmak kezelésére ajánlottak. Harmadik fokozatban már enyhébb fájdalomcsillapítók és erős ópiátok kombinációját vetjük be. Igen erős fájdalmakkor alkalmazhatók közvetlenül a kettes és hármas fokozathoz tartozó szerek.

Amióta morfiumot kapok, makacs székrekedésem van. Hogyan tudnék ezen segíteni?

Javaslom, hogy változtasson az étrendjén. Fontos, hogy minél több, rostban gazdag táplálékot fogyasszon, és a megfelelő folyadékpótlásra is fektessen hangsúlyt. Jó lenne, ha a napi programjába némi testmozgást is beillesztene, lehetőleg rendszeres jelleggel. Mindemellett, a morfium kombinálható enyhe hashajtóval. Alternatívaként a morfiumtabletta is helyettesíthető ópiátos tapasszal.  Azt azonban semmiképpen nem tanácsolom, hogy felhagyjon a fájdalomcsillapító szerek szedésével.

Négy éve szedek morfint. Mekkora az esély, hogy függővé válok?

A fájdalomterápiában alkalmazott morfium és egyéb ópiátok nem tesznek függővé. A fájdalom kezelésében általában retard (vagyis elhúzódó) hatású szereket használunk, tehát viszonylag állandó a hatóanyag szintje a szervezetben. Ebben az esetben nem  beszélhetünk a kábítószerfogyasztókéhoz hasonló függőségi állapot kialakulásáról. A gyógyszer szedése krónikus fájdalom esetén nem a fájdalom megjelenéséhez kötődik, hanem a terápia során felállított időbeli ütemezéshez.

Milyen alternatív eljárások alkalmazhatóak a fájdalomcsillapításban?

Már régóta ismeretes, hogy bizonyos lazítótechnikákkal hatásosan enyhíthetőek a fájdalmak. Ezek egyike a biofeedback-eljárás. A tapasztalat szerint sajnos a krónikus fájdalmak csillapítására az alternatív technikák önmagukban nem elegendőek.

Krónikus fájdalmaim vannak, ópiát tartalmú gyógyszert szedek. Vezethetek ezzel autót?

A közlekedés írásos szabályainak betartása mellett figyelembe vennie, hogy a fájdalomterápia hatásossága érdekében adott, alkalmanként erős szerek befolyásolják-e fizikai stabilitását, erőnlétét, koncentrációs képességét. Ezek döntő szempontok, mivel saját maga és mások testi épsége foroghat kockán. Javaslom, ennek tükrében üljön volán mögé. Feltétlenül végezzen alapos önvizsgálatot minden esetben,  mielőtt autóvezetésre kerül a sor.

Gyakran igen heves fejfájás kínoz, ezért gyógyszereket kell szednem. Fokozhatom a terápia hatásosságát - a kémiai vegyületek mellett természetes alapú szerekkel?

Először is, különbséget kell tennünk a tenziós fejfájás és a migrén között. Migrén esetében általában jó hatást érünk el triptán-vegyületekkel. Tenziós (vagyis feszültségből adódó) fejfájáskor elegendőek az acetilszalicilsav-származékok is. Tudvalevő, hogy a szintetikus gyógyszereknek vannak mellékhatásaik, amelyek részben csökkenthetőek természetes szerek alkalmazásával.

Sokféle természetes alapú készítmény áll rendelkezésre – amelyeknek nincs vagy alig van mellékhatásuk –, ezeket azonban hosszabb időn át kell szedni, mire hatóerejük a maga teljességében kibontakozik. Szerencsére széles a paletta, csupán néhányat sorolunk fel: borsmentaolaj, nyírfakéreg, gyermekláncfű. Nem elhanyagolható szempont, hogy a természetes  fájdalomcsillapítók nem jelentenek akkora megterhelést a gyomor-bélrendszerre, mint a szintetikus készítmények. 

Kapcsolódó kifejezések: fájdalom  fájdalomcsillapítás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!