Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Cecília napja van. Holnap Kelemen és Klementina napja lesz.
A+ A A-

Amputációs fájdalom és csillapítása

Valamely testrész sebészi eltávolítását amputációnak nevezzük. A beavatkozás néha elkerülhetetlen, mert bizonyos esetekben csak ilyen áron menthető a beteg élete. Erre már az ókorból is számos példa létezik, pl. az egyiptomi múmiákon is felfedezhetőek amputációk nyomai.

A nyugati medicina a 18. századtól jelentős lépéseket tett a jobb vérzéscsillapításért, ami nagymértékben növelte az érintettek túlélési esélyeit. Legtöbbször fertőzés vagy sérülések okán kényszerültek csonkító műtétek végrehajtására, amelyeket sokáig narkózis alkalmazása nélkül végeztek.

Manapság túlnyomó részben krónikus betegségek (diabetes mellitus, érelmeszesedés) következménye az amputáció, de hasonlóan a régebbi korokhoz, rákos elváltozások miatt is sor kerülhet rá. Sebészeti szempontokat figyelembe véve ma már lényegesen kevesebb veszélyt rejt a beavatkozás, a fókusz sokkal inkább a lelki tényezőkre helyeződik.

A pszichikai tehertétel egyrészt a testrész elvesztéséből, másrészt a fájdalomtól való félelemből adódik. Az amputációval kapcsolatosan kétféle fájdalmat különböztetünk meg: a fantom- és a csonkfájdalmat.

{mospagebreak title=Meghatározás&heading=Áttekintés} 

Meghatározás

Fantomfájdalom

Fantomfájdalom alatt azt értjük, amikor a fájdalomérzet a már eltávolított testrészre lokalizálódik, vagyis testen kívüli helyre. A végtagamputációk több, mint felénél fellép, de a mellek, a nyelv, orr stb. sérülése vagy elvesztése után is jelentkezhet.

Létezik ún. fantomérzet is, amely a fantomfájdalommal ellentétben nem okoz kellemetlenséget. Szintén gyakran észlelik: néha mintha melegség- máskor mintha érintésérzet keletkezne a már nem meglévő testrészben.

Csonkfájdalom

A csonkfájdalom kifejezetten a csonktájékra határolható be. Beszélhetünk akut vagy krónikus csonkfájdalomról.

A csonkfájdalom mögött többféle ok állhat, így vérellátási zavar, hegfájdalom, rosszul ülő protézis vagy neuróma (az idegek újraképződése során fellépő csomósodás, daganat).

A terápia kizárólag körültekintő, előzetes vizsgálat után indulhat.

{mospagebreak title=Okok&heading=Meghatározás} 

Okok

A fantomfájdalom létrejöttére és jelenségére a mai napig nem született kielégítő magyarázat, bár számos tanulmány született e tárgyban. A végtageltávolítással az érintett területről az agy felé irányuló ingerülettovábbítás megszűnik, és ezzel megváltozik a gerincvelői közvetítéssel szintén az agyba kerülő ingerminta is.

Hogy ez miképp kapcsolódik a fantomfájdalom kialakulásához, nem tisztázott, bár több, erre irányuló elmélet is napvilágot látott:

 • Az agyi pályák átrendeződése: az agynak az a része, amely a később amputált rész működését irányította, más funkciókat vehet át. Egyes tanulmányok rámutattak, hogy a fantomfájdalom annál intenzívebb, minél több ilyen agyi átstrukturálás történik.  Az elmélet alapján, ha a csonkot ingerimpulzus-terápiával kezelik, csökkenthető a fantomfájdalom. Hatásmechanizmusa  ismeretlen.
 • Preoperációs fájdalom: a fantomfájdalom nagysága és időtartama függ annak a fájdalomnak az intenzitásától, amely az operáció előtt fennállt. Egyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy az idegsejtek elraktározzák az élményt és később adekvát inger nélkül is előhívják azt. A tudósok ezt a gerincvelői idegsejtek spontán izgalmának nevezik.
 • Periferiás fiziológiás elváltozások, mint fokozott izomfeszülés vagy csökkent vérellátás a csonkban, szintén összefüggésben vannak a fantomfájdalommal
 • Fennálló csonkfájdalom is fokozódhat neuróma (idegdaganat) következtében
 • Pszichológiai tényezők. Egy amputáció komoly lelki megterhelés jelent, amely együtt járhat egzisztenciális félelemmel és depresszióval is. A fantomfájdalom keletkezéséért nem okolhatók lelki faktorok, mivel ezek az amputáltak körében akkor is problémát okoznak, ha fantomfájdalom egyébként nem jelentkezik. Abban viszont megegyeznek a vélemények, hogy a fájdalom gyakoriságát és intenzitását befolyásolja a beteg lelki konstellációja.

A csonk akut fájdalma már röviddel az operáció után felléphet. A háttérben elsősorban posztoperációs sebfájdalom állhat, esetleg fertőzés, vagy vérömleny (hematóma). Krónikus fájdalom jelentkezhet vérkeringési zavarok, idegkárosodás következtében, esetleg hegfájdalom, csontkinövés, nem megfelelő protézisilleszkedés, krónikus fertőzések vagy szimpatikus reflexdisztrófia miatt.

Itt szükséges megemlíteni az amputációs neurómát. Amikor egy perifériás ideget átvágnak, annak szabad vége kapcsolódási pontot keres. Ha az amputáció miatt ilyet nem talál, az idegrostok nem célirányosan kúsznak tova, és egymásba kapaszkodva csomót képeznek. A daganattá nőtt idegrostburjánzat akár normál érintésre is heves fájdalommal reagál.

Pszichoszomatikus okok

A „pszichoszomatikus” elnevezés két szó összetétele: a psziché (lélek) és a szóma (test) szavakból áll. Pszichoszomatikus betegségről akkor beszélünk, ha a betegség lelki eredetű, és testi panaszokban, elváltozásokban nyilvánul meg. Mindez fordítva is igaz: testi problémák lelkieket vonhatnak maguk után.

A vegetatív idegrendszer híd a lélek és test között. Stressz-szituációkban például fokozódik a szívverés, nő a vérellátás. Ha a helyzet tartósan fennáll, az pszichoszomatikus zavarokat idézhet elő, amely további fájdalmakkal járhat, és ez újabb stresszt teremt. Az ördögi kör itt bezárul…

Az amputációs fájdalmaknál a fantomfájdalom áll az első helyen. Az érintettek számára meglehetősen érthetetlen a jelenség, mivel egy már nem létező testrész fájdalmát tapasztalják. Ez sokszor félelmi- és stresszreakciókat indít be, amelyek tovább fokozzák a fájdalmat.

{mospagebreak title=Tünetek, Diagnózis&heading=Okok} 

Tünetek

Fantomfájdalom

A fantomfájdalom  jelentkezhet közvetlenül az operáció után, de hetekkel  azt követően is. Az esetek nagy részében visszatérő jelleggel, rohamszerűen lép fel  fájdalomérzet, ritkábban számolnak be állandósult fájdalomról. A fájdalom általában éles, szúró, égő vagy görcsjellegű sajátosságokat mutat.

Csonkfájdalom

A csonkfájdalom rendszerint jól lokalizálható. Jellemzői az elhelyezkedéstől függőek, minősége legtöbbször égő, bizsergő, szúró vagy görcsszerű, lefolyása rövid, rohamjellegű és tartós is lehet.

Diagnózis

Fantomfájdalom

A diagnózis az amputáltak érzeteinek leírásából állítható fel. Vizsgálatok elvégzése szükséges ahhoz, hogy megállapíthassák: nem egy addig fel nem fedezett betegség a fájdalom oka.

Csonkfájdalom

Hogy biztonsággal kimondható legyen: a fájdalom egyértelműen a csonkolás miatt állt elő, fontos a beteg alapos kikérdezése lokalizáció, intenzitás, jelleg és tartam tekintetében. Hasznos segítség lehet a fájdalomnapló, mellyel azonosítható, hogy gyulladás, heghúzódás, esetleg vérellátási zavarok  felelősek-e a kellemetlenségért. Kiegészítő vizsgálatokkal tovább tisztázható a panaszok eredete (röntgen, mágnes-rezonanciás tomográfia, angiográfia)

{mospagebreak title=Fájdalomcsillapítás&heading=Tünetek, Diagnózis} 

Terápia

A terápiát a fájdalom intenzitása és lefolyási ideje határozza meg. Erősebb rohamok enyhítésére ópiátszármazékokat (morfint és rokon anyagokat) alkalmaznak.  Gyakran ismétlődő fájdalomnál folyamatos, egyénreszabott terápia szükséges, amely többféle gyógyszerből és fiziológiás kezelésből áll.

Gyógyszeres terápia

Az alábbiak jöhetnek szóba

 • Nem szteroid reumaellenes szerek – hagyományos fájdalomcsillapító szerek B-vitamin és folsav kombinációjával
 • Pszichotikumok
 • Ópiátok
 • Capsaicin-tartalmú kenőcs
 • Calcitonin-infúziók adása szintén jó eredményt hozott, hatásmechanizmusa ismeretlen.

Neurálterápia

 • Helyi érzéstelenítés lokálanesztetikummal.

Kifejezetten a fantomfájdalmakra alkalmazzák:

 • Ingerpontszűrés:  az izomzat fájdalompontjainak kezelése
 • Idegblokád, vagyis a fájdalmas területet körbeinjekciózása fájdalomcsillapítókkal

Fizioterápia

 • Masszázs, fürdők, betegtorna
 • A protézisilleszkedés javítása
 • TENS (transzkután elektromos idegstimuláció):idegstimuláció elektromos árammal a fájdalomlefutás gátlására.

Komplementer terápia

Az akupunktúra, a hipnózis, a biofeedback, mind sikerrel  szerepeltek az amputációs fájdalmak terápiájában. Gyakran csökkenthető általuk a gyógyszerek mennyisége, de hatásosságuk egyénenként változó.

Csonkfájdalom
Első a fájdalmat okozó ok tisztázása. A terápia a fantomfájdalom esetén alkalmazott eljárással egyezik meg. A neuróma sebészi eltávolítását – a korábbi gyakorlat ez volt – ma már a legmesszebbmenőkig elutasítják.

{mospagebreak title=Lefolyás, Megelőzés&heading=Fájdalomcsillapítás} 

Lefolyás

Minél előbb kezdik a terápiát, annál jobbak a kilátások. A páciensek túlnyomó része jelentős fájdalomenyhülésről számol be a terápia előrehaladtával.

Megelőzés

A megelőzés legjobb módja a korán (lehetőleg már az amputációt megelőzően) elkezdett fájdalomterápia. A csonk elektromos ingerlése már bizonyította hatásosságát, de legalább ennyire lényeges a megfelelően illeszkedő protézis is.

Kapcsolódó kifejezések: amputáció  fájdalomcsillapítás 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!