Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

Fájdalomcsillapítás - hátfájás, hátfájdalom

Tartalomjegyzék

Fájdalomcsillapítás - hátfájás, hátfájdalomA hátfájás lassan népbetegséggé válik, igen gyakran emiatt keressük fel orvosunkat. Az első panaszok általában hamar elmúlnak, spontán módon, kezelés nélkül is. Az érintettek 60 százalékánál azonban a kellemetlenségek ismét jelentkeznek. Krónikus hátfájásról akkor beszélünk, ha 12 héten keresztül fennállnak a panaszok.

A hátfájdalmak hátterében mind szervi, mind lelki okok rejtőzhetnek – ezek egymást is befolyásolhatják. A kezdeti szakaszban gyakran jelentkeznek nem specifikus panaszok, mint reggeli izomfeszülés, izomgyengeség.

Ezeket általában nem vesszük komolyan, később azonban a panaszok erősödnek, és a fájdalom lefolyása is egyre inkább kitolódik.

A deréktáji fájdalom nagyon gyakori: öt ember közül négyben valamikor az élet folyamán előfordul

A 19 és 45 év közötti korosztály betegségei között vezető helyen áll, és a munkából kiesett napok számát tekintve ez az ok (a megfázás után) a második helyet foglalja el a 45 évesnél fiatalabb emberek körében. Gyakorisága az életkorral nő. A 60 évesnél idősebbek fele panaszkodik időnként deréktáji fájdalomra. A kórkép éves kezelési költségei meghaladják a 80 milliárd amerikai dollárt, és a derékfájdalom következtében beálló munkaképesség-csökkenés biztosítási költsége 8 milliárd dollár fölött van. Ezek miatt, bár a deréktáji fájdalom hátterében ritkán áll életet veszélyeztető betegség, a kórkép jelentős egészségügyi problémát jelent.

A gerinc (gerincoszlop) csigolyákból (vertebra) áll, amelyeket a külső erőhatásokat elnyelő és a csontokat párnaként védő porckorongok választanak el egymástól. Vékony rétegben a csigolyákat is porc borítja. A csigolyákat szalagok és izmok tartják a helyükön, ezek segítségével válik a gerinc stabillá. Ezekhez az izmokhoz tartozik a két iliopszoász izom (melyek a gerinc két oldalán futnak lefelé), az gerincfeszítő (erektor szpiné) izmok (a csigolyák mögött) és a sok, apró paraszpinális izom (a csigolyák között helyezkednek el). A hasizmok (a bordaívtől a medencéig terjedő izomzat) szintén hozzájárulnak a gerinc stabilizálásához.

A gerincoszlop belsejében helyezkedik el a gerincvelő. A gerincvelő lefutása mentén erednek a gerincvelői idegek, melyek a csigolyák közti réseken kibújva a szervezetet behálózó idegekben folytatódnak. A gerincvelői idegek közvetlenül a gerincvelő mellett gyökökkel erednek. A helyzetükből adódóan a gerinc sérülésekor ezek a gyökök összenyomódhatnak, ami fájdalommal jár.

A gerinc ágyéki (lumbális) szakasza 5 csigolyából áll. A mellkast a medencével és a lábakkal összekötve a fordulást, hajlást teszi lehetővé. Emellett az álláshoz, járáshoz és az emeléshez biztosítja a szükséges erőt. Ennél fogva a derék majdnem minden hétköznapi tevékenységben szerepet játszik, és a deréktáji fájdalom számos tevékenységet korlátozva rontja az életminőséget.

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!