Ma Dénes napja van. Holnap Erhard napja lesz.
A+ A A-

Fejfájás kezelése fájdalomcsillapítókkal

Tartalomjegyzék

Fejfájás kezelése fájdalomcsillapítókkalA fejfájás emberek millióinak életét keseríti meg. Alig van olyan ember, akinek még sohasem fájt a feje. A legtöbben ugyanakkor nem is sejtik, hogy a fejfájás csökkentésére szedett gyógyszerek maguk is fejfájáshoz vezethetnek.

Esélyek és veszélyek

A fájdalom okát még ma sem tudják mindig kideríteni, de hátterében állhatnak betegségek (pl. orrmelléküreg-gyulladás, egyes szembetegségek, agydaganat), gyógyszerszedés (pl. fogamzásgátló tabletta), vagy lehet a szervezet reakciója valamilyen kellemetlenségre (pl. stressz, túlhajszoltság, alkoholfogyasztás, zaj, időjárási front).

Szokványos fejfájások

A fejfájások közül a halmozott, rohamokban jelentkező (cluster), és a nyomás érzését keltő (tenziós) a leggyakoribbak. A halmozott rohamokban jelentkező fejfájás főleg a férfiakra jellemző. Ez hasogató fájdalommal jár a fej egyik oldalán, a szem, a halánték környékén. A fájdalommal azonos oldalon a következő tünetek kísérhetik: szem alatti duzzanat, orrfolyás, szemkönnyezés. Néha több hétig, akár hónapokig is eltarthat.

Az epizodikus fejfájás a fej hátsó részén okoz lüktető fájdalmat. Havonta többször jelentkezhet, úgy kezelendő, mint a migrén. A melléküregekkel kapcsolatos fejfájás akkor kezdődik, amikor ébredünk, egész nap tart, este pedig erősödik. A homlokban, a halántékban, az arccson-tok körül okoz fájdalmat. A tenziós fejfájás szinte naponta jelentkezhet, olyan érzés, mintha a fejünk satuba lenne fogva vagy vaspánt szorítaná össze.

A fájdalomcsillapítók (migrénellenes szerek és általános fájdalomcsillapítók) szedése következtében előálló fejfájás egyre sűrűbben tapasztalható jelenség.

Nőknél ötször gyakoribb, mint férfiak esetében. A fej mindkét oldalára kiterjedő, szúró-nyomó, egész napon át gyötrő fájdalomról van szó. Jellege a kávémegvonáskor jelentkező érzéshez hasonlítható.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!