Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

Daganatos betegségek fájdalma

Tartalomjegyzék

Daganatos betegségek fájdalmaA rákos megbetegedések következtében kínzó fájdalmak léphetnek fel. Tudnunk kell, hogy a szenvedés nem szükségszerű. Korábban meglehetősen eltérő, visszafogott szemléletmód uralkodott a fájdalomcsillapítás kérdésében daganatos elváltozások esetén, ma azonban a cél a kórral és a terápiával járó fájdalmak minél hatásosabb enyhítése.

Fontos tisztázni, hogy a fájdalom a tumor megléte, a gyógyító terápia vagy más, ezzel egyidőben létező, de a rákbetegségtől független kórkép okán lép-e fel.

A panaszok jellege szintén szerepet játszik: lényeges, hogy akut vagy krónikus fájdalomról van-e szó.

A tumor-fájdalomterápiát hosszú időn át elhanyagolták, mivel azt gondolták függővé tehet, és erős mellékhatásai miatt további problémák merülhetnek fel. Mára belátták, hogy ezek a félelmek nem szabad, hogy befolyásolják a szükséges fájdalomcsillapítást.

A legfőbb cél a rákterápiában a fájdalommentesség

A tumorfájdalmak többféle módon enyhíthetőek. A gyógyszeres fájdalomterápia egyes szakaszait a WHO (Egyészségügyi Világszervezet) határozta meg: a fájdalom intenzitása szeirnt alkalmaznak nem-ópiumszármazékokat, enyhe vagy erős ópiumszármazékokat (ópiátokat). Gyakran felmerül a gyógyszerfüggőség félelme - ez azonban a mai készítményekkel kapcsolatban megalapozatlan. A gyógyszeres kezelés hatásos kiegészítője lehet az autogén terápia.

A modern gyógyítási eljárások során alkalmazott egyik legfőbb szempont a fájdalom mérséklése vagy a teljes fájdalommentesség elérése.

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!