Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Fájdalom - Fájdalomcsillapítás

Tartalomjegyzék

A fájdalom kezelése - fájdalomcsillapítás

Fájdalom - fájdalomcsillapításSok esetben a panasz hátterében álló ok kezelése megszünteti, de legalábbis csökkenti a fájdalmat.

Egy törött csont sínezése, vagy egy fertőzött ízület antibiotikum kezelése hozzájárul a fájdalom csökkentéséhez. Mindazonáltal, bár a háttérben álló ok gyakran kezelhető, a fájdalomcsillapítók (analgetikumok) hasznosak lehetnek a panaszok gyors megszüntetésében.

Az analgetikumokat a fájdalom fajtájától és időtartamától függően választja ki az orvos, az előnyök és a kockázatok mérlegelése után.

A legtöbb fájdalomcsillapító jól hat a nociceptív fájdalomra, kevésbé hatásos azonban a neuropátiás fájdalomra, ez utóbbi terápiájában gyakran több szerre is szükség van.

A fájdalom egyes típusaiban, különösen a krónikusan fennálló esetekben a nem gyógyszeres kezeléseknek is jelentősége van.

Az analgetikumokat (fájdalomcsillapítókat) három kategóriába oszthatjuk: az opioid (kábító), a nem-opioid és az adjuváns analgetikumok (olyan gyógyszerek, melyeket rendszerint nem fájdalomcsillapításra adnak, de esetenként enyhítik a fájdalmat is).

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!