Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

Gerincvelő implantátum gyógyítja a krónikus fájdalmat

spinal cord stimulationA világon először ültettek be állandó gerincvelő-implantátumot egy betegbe krónikus fájdalma enyhítésére.

Az ausztráliai Sydneyben lévő Royal North Shore Hospital orvosai kedden végezték el az úttörő műtétet, amelynek eredményeként a betegnél csökkenthető a fájdalomcsillapítók szedése, és az implantátum segíthet Parkinson-kóros betegek kezelésében is. A gerincvelő-implantátum képes regisztrálni az idegrendszerből érkező jeleket, és az érintett területekhez küldött jelátvitelt kiigazítani - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Joe Grewal, az első beteg, akin a műtétet elvégezték, elmondta, hogy több mint 30 éve szenved krónikus fájdalomban, és a műtét után már most csodálatosan érzi magát. A 60 éves férfi közölte, hogy fájdalma - egy tizes skálán osztályozva - nyolcról kettő-háromra csökkent azonnal a műtét után. "Ez jelentős mértékű fájdalomcsökkenés" - hangoztatta a Fairfax Mediának nyilatkozva.

A krónikus fájdalom olyan betegség, amikor a fájdalom elveszti eredeti jelző funkcióját, és állandósul. Az idegsejtek akkor is fájdalmat jeleznek az agynak, amikor annak nincs oka. Az idegsejtek ugyanis nem kapcsolnak ki, és küldik az impulzusokat az agynak. A jelátviteli változások főleg a gerincvelőben történnek.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: gerincvelő-implantátum  krónikus fájdalom 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!