Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.
A+ A A-

Derékfájásra pilates?

derekfajdalomEgy friss tanulmány szerint, a pilates nevű testedző program segítségével rendkívül hatékony módon lehet csökkenteni a derékfájást, ami az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) 2006-os felmérése szerint emberek milliói számára nehezíti meg a hétköznapokat.

Ausztrál kutatók azt szerették volna összevetni, vajon a pilates vagy a hagyományos gyógytorna a hatásosabb a derékfájás kezelésében, ezért hat héten át közel kilencven, 18 és 70 év közötti, krónikus derékfájással küzdő embert figyeltek meg, akik két csoportra osztva vettek részt vagy egyik, vagy másik foglalkozáson. A tanulmányban résztvevők többsége enyhe túlsúllyal rendelkezett, régóta szenvedett a derékfájástól, és nagyjából a harmaduk gyógyszert is szedett fájdalmaira.

Mindkét mozgásformát hetente kétszer egy órán keresztül végezték a betegek, mindkét helyen oktató felügyelete mellett, de a pilates órákon az egyéni igényeknek megfelelő utasításokat is kaptak a résztvevők, a hagyományos órákon pedig szív- és érrendszer-erősítő gyakorlatokat, nyújtásokat, erősítéseket végeztek. Mindkét csoport tagjai kaptak otthon is végezhető gyakorlatsorokat, majd hat, tizenkettő, illetve huszonnégy hét elteltével is kiöltettek velük egy-egy kérdőívet, melyben a fájdalmuk mértékéről, általános egészségi állapotukról kérdezték őket.

A cikk a reklám után folytatódik

Hat hét elteltével mindkét csoport javulást tapasztalt a kezdeti állapotokhoz képest, s bár a pilates órákat látogatók esetében a javulás mértéke valamivel nagyobb volt, annyival nem volt nagyobb, mint amennyivel azt a tanulmány készítői vizsgálataik elején feltételezték. A szakemberek szerint a nagyon hasonló eredményesség hátterében az állhat, hogy a két csoport összetétele szinte azonos volt, így nem derült ki, mennyit számított az, hogy esetleg egyesek jobban reagálnak a pilatesre, minit mások, emellett a két csoport gyakorlatai is igen hasonlóak voltak, mivel elsősorban a háterősítésre mentek rá.

Kapcsolódó kifejezések: derékfájás  hátfájdalom  pilates 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!