Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Jól bevált fájdalomcsillapítók mellékhatások nélkül?

90754 gyogyszer3A tudósok mindez ideig abban a hiszemben éltek, hogy tisztában vannak vele, miként hatnak a jól ismert fájdalomcsillapítók, ám egy nemrég készült tanulmány új megvilágításba helyezte az eddigi ismereteket.

A legismertebb fájdalomcsillapítók közé tartozik az ibuprofen vagy a naproxen, melyek egyaránt nem-szteroid gyulladásgátló szerek, melyek enyhítik a fájdalmat és a szervezetben jelen levő gyulladást is csillapítják.

Ennek mechanizmusa, hogy a COX-2 nevű enzimet meggátolják abban, hogy bizonyos kémia reakciókat indítson el a testben. Noha ezek a gyógyszerek valóban enyhülést adnak a fájdalmakra, van egy sajnálatos velejárójuk is, hosszan tartó szedésük a bélben, valamint a szív- és érrendszerben is károkat okozhat.

Tudósok épp ezért kezdtek el azon dolgozni, hogyan lehetne ezeket a mellékhatásokat csökkenteni anélkül, hogy a gyógyszer hatékonysága elmúlna.

A cikk a reklám után folytatódik

A szakemberek eddig úgy gondolták, hogy a fenti szerek csupán azáltal csökkentik a fájdalmat, hogy a COX-2 nevű enzimet meggátolják a prosztaglandin nevű protein termelésében, amely gyulladást okoz. A Vanderbilt Egyetem biokémikusa, Lawrence Marnett és munkatársai azonban nemrég megállapították, hogy ezek a gyulladáscsökkentők abban is meggátolják a fenti enzimet, hogy az a szervezetben található természetes fájdalomcsillapítókat, azaz az endokannabionidokat lebontsa. További vizsgálatok során arra is fény derült, hogy főleg ez a második folyamat az, ami a gyógyszer hatékonyságáért felelős.

A tudósok reménye most az, hogy olyan fájdalomcsillapítókat tudjanak gyártani, melyek csupán a nyugtató hatású endokannabionidokat turbóznák fel a szervezetben, így ugyanolyan hatékonyak maradnának, ám a mellékhatások megszűnnének.

A tanulmány a Nature Chemical Biology folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó kifejezések: fájdalomcsillapítók  ibuprofen  mellékhatások  naproxen 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!