Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Objektív módszer a fájdalom meghatározására

tenyer 0008465930GA Stanford Egyetem munkatársai új módszert fejlesztettek, mellyel fel lehetne váltani a fájdalomkísérletekben az egyének szubjektív beszámolóit. Az eszköz az egy mintázatából következtet a fájdalom jelenlétére, vagy hiányára.

A kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotót (MRI) kombinálták fejlett számítógépes értékeléssel, mely egészséges egyéneknél 81 százalékos pontossággal volt képes jelezni a hőterhelésre kialakuló fájdalmat. A PLoS ONE online számában megjelent tanulmány a jövőben akár jobb diagnosztikai és kezelési módszerekhez vezethet krónikus fájdalomban szenvedő betegek esetén.

Dr. Sean Mackey aneszteziológus és munkatársai vizsgálataikat laboratóriumi körülmények között végezték, de a módszer széleskörű használhatóságának feltétele, hogy bárhol működjön. A cél a pontos fájdalom, és a pszichiátriai állapotok (például nyugtalanság, depresszió) talaján kialakuló érzelmi hatások szétválasztása lenne. Idáig a fájdalmat az egyének beszámolói alapján mérték, ami nagyon erős szubjektív befolyást enged meg. Ráadásul a nagyon fiatalok és a nagyon öregek gyakran nem képesek megfelelően kommunikálni fájdalomszintjüket. Emiatt a kutatók és az orvosok előnyben részesítenék az élettani alapokon történő méréseket.

Becslések szerint az Egyesült Államokban 100 millióan szenvednek krónikus fájdalomban, ami évente 600 milliárd dollárba, és a termelékenység csökkenésébe kerül. A 2009-ben kezdődött vizsgálat a Jogi Kar felvetésére indult el, ugyanis a fájdalomcsillapítók alkalmazása számos, helyenként törvénybe ütköző visszaélésre ad lehetőséget. Végül több labor összefogásából született meg a fájdalommérő eszköz.

A kutatók a módszert nyolc alanyon próbálták ki: enyhe fájdalmat keltő hőpróbát alkalmaztak a tenyéren, miközben regisztrálták az agy mintázatát, és a változásokat egy számítógépes program értékelte ki. A vizsgálatokat később újabb nyolc alanyon ismételték meg. A módszer 81 százalékos pontosságúnak bizonyult.

Kapcsolódó kifejezések: fájdalom 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!