Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Speciális szemüveg enyhítheti a migrénes panaszokat

migraine_glassesFriss kutatások szerint az újonnan kifejlesztett, speciális, színezett lencsés szemüvegek segíthetnek megelőzni a migrén kialakulását azoknál a betegeknél, akiknél a fájdalom bizonyos vizuális ingerek hatásra jelentkezik.

Már régóta kísérleteznek színes lencsékkel...

Az adatok szerint a módszer a páciensek körülbelül 42 százalékánál lehet hatásos. Hasonló precíziós színezett lencséket a kutatók már az 1990-es években kifejlesztettek olyan betegek számára, akiknek a látásuk miatt van gondjuk az olvasással, ami miatt a diszlexiásokhoz hasonlóan nehezen birkóznak meg a betűkkel és a szövegekkel. Ilyen lencséket próbáltak most ki aurás migrénes betegeknél is – írja a Cephalalgia.

A kísérletek során 11 egészséges és 11 migrénes embernél használták a lencsét, miközben MRI berendezéssel vizsgálták az agyukat. Az alanyoknak a lencse használatakor olyan csíkos mintákat kellett nézniük, amelyekről korábban megállapították, hogy könnyen kiválthatnak migrént.

AZ MRI adatai alapján a lencse segített a betegeknek abban, hogy elkerüljék a rohamot, a színezett üveg hatására ugyanis normalizálódott az agyi aktivitás. A kutatók szerint az eszköz segítségével a jövőben rengeteg migrénes betegen segíthetnek majd.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: migrén  migrénes roham  szemüveg  színezett lencse 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!