Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

Csökkenti a fájdalmat a karba font kéz

achinghandsimgEgyszerűen azzal, hogy karba tesszük a kezünket, megzavarhatjuk az agyunkat, és elterelhetjük a figyelmünket a fájdalomról.

Fájdalom ellen karba kellene tennünk a kezünket...

Az agy azt szokja meg, hogy a bal kezünk a bal oldalunkon tevékenykedik, a jobb kezünk pedig a jobbon. Ha karba tesszük a kezünket, az agyunk ideiglenesen összezavarodik, ezért kevésbé fogékonnyá válik a fájdalomra. A kutatók szerint az elmélet főként a kézfejekben érzett fájdalomra vonatkozik, a többi testrész tekintetében egyelőre nem vizsgálták.

„Talán amikor megsérülünk, nem csak dörzsölgetnünk kellene, hanem karba is kellene tennünk a kezünket” – javasolja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Giandomenico Iannetti, a University College London kutatója.

A kísérlet során lézerrel négy ezredmásodperc hosszúságú, érintés nélküli fájdalmat generáltak az alanyok kézfején, amit később úgy is megismételtek, hogy karba tették a kezüket. A résztvevők értékelték a fájdalom intenzitását, a kutatók pedig EEG-vel is ellenőrizték elektromos agyi válaszaikat. Mind az alanyok válaszai, mind az EEG azt mutatta, hogy a fájdalom gyengébb volt, amikor az alanyok karba tették a kezüket. A hatás a kutatók szerint „enyhe, de szignifikáns”, körülbelül három százalékos csökkenésnek felel meg.

Dr. Iannetti úgy véli, hogy a csillapító hatást az agy összezavarása okozza. Bár nem jelentős fájdalomcsillapító hatás, a kutató szerint érdemes vizsgálni krónikus kézfájdalomtól szenvedő betegek számára.

Az eredmények a Pain folyóiratban jelentek meg.

Kapcsolódó kifejezések: fájdalom  fájdalomcsillapítás  karba tett kéz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!