Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
A+ A A-

Lehet, hogy jobb a placebo?

Lehet, hogy jobb a placebo?Azoknál a betegeknél, akik krónikus fájdalommal, és enyhe depressziós tünetekkel jelentkeznek, a német orvosok valami újszerűt próbálnának ki: a placebót.

A placebo gyakran hatásosabb mint a valódi tabletták

A Német Orvosi Társaság vizsgálata szerint a valódi gyógyszert nem tartalmazó pirulák gyakran hatásosabbak, mint a valódi tabletták, emiatt az orvosoknak gyakrabban kéne élniük a módszerrel. Ezzel szemben az amerikai és a brit irányelvek szerint a placebo a beteg beleegyezése nélküli használata etikátlan. A placebo tabletta adalékanyagokat tartalmaz, például cukrok, liszt, illetve egyes orvosok vitaminokat, gyógynövényeket használnak ilyen célból.

Dr. Peter Scriba és munkatársainak vizsgálata szerint a placebo nem rendelkezik káros mellékhatásokkal, és az utolsó reményt jelenthetik azoknak a betegeknek, akik olyan betegségben szenvednek, amire jelenleg nem létezik igazán hatékony kezelés. Leginkább enyhe idegesség, depresszió, krónikus gyulladás, fájdalom, és asztma esetén érdemes alkalmazni.

Ismert, hogy a placebo gyakran vált ki élettani hatást, aminek magyarázata az lehet, hogy az agy hasonlóan reagál, mintha a szervezetbe igazi szer kerülne. A placebo azokban az esetekben lehet hatékony, amikor a betegség szubjektív komponenssel rendelkezik, például a fájdalom érzékelését illetően, de hatásuk nem valószínű törött csontok, vagy daganat esetén. Amennyiben elérhető hatásos kezelőmódszer, a placebo alkalmazása szintén ellenjavallt.

A vizsgálat eredménye megosztja a szakértőket. Ted Kaptchuk (Harvard Egyetem) például arra hivatkozik, hogy valószínűleg mások a szabályok az Egyesült Államokban, mint Németországban, ugyanis az Egyesült Államokban a kezeléssel teljesen tisztában kell lennie a betegeknek, míg a németeknél – ezek szerint – belefér egy kis hazugság.

Kapcsolódó kifejezések: fájdalomcsillapítás  placebo 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!