Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

A dohányzás súlyosbítja a rákkal járó fájdalmakat

smoking-cigarette_imgA kutatók megfigyelték, hogy azok a rákos betegek, akik dohányoznak, sokkal erősebb fájdalmakat tapasztalnak, mint akik nem élnek a cigarettával.

Ezért a szakemberek szerint a jövőben az orvosoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy segítsenek pácienseiknek a leszokásban.

Az új vizsgálatban 224 daganatos beteg vett részt, akiket megkértek arra, hogy pontosan számoljanak be fájdalmuk mértékéről és minőségéről. Kiderült, hogy azok, akik a kezelés ideje alatt is dohányoztak, sokkal hevesebb fájdalmakat tapasztaltak, mint azok, akik sosem gyújtottak rá – írja a Pain.

Minél régebben tették le ugyanis a cigarettát, annál kevésbé szenvedtek...

Azt is észrevették, hogy a volt dohányosok esetében az határozta meg a fájdalom mértékét, hogy milyen régen mondtak le a káros szenvedélyről.

Bár további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy pontosan megértsük, milyen mechanizmusok játszanak közre abban, hogy a dohányzás súlyosbítja a rákbetegek fájdalmait, az biztos, hogy káros szenvedély több szempontból is árt a betegek egészségének. Éppen ezért a jövőben az orvosoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy pácienseik letegyék a cigarettát – mondta dr. Lori Bastian.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: daganatos betegségek  dohányzás  fájdalom 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!