Ma Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.
A+ A A-

A krónikus arcfájdalom diagnózisa és kezelése

A krónikus arcfájdalom diagnózisa és kezeléseKrónikus arcfájdalom, fülben és környékén érzett állandó fájdalom, fülcsengés, a száj mozgatásakor kattogó vagy pattogó hangok jelentkeznek, nem szűnő fej-és nyakfájás, a száj csak korlátozott mértékben nyitható.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, akkor a Pennsylvaniai Fogorvosi Szövetség (PDA) javaslata alapján érdemes felkeresni a fogorvost, mivel ezek a tünetek állkapocs-izületi rendellenességekre (TMD) utalhatnak. A TMD az állkapocs izületét és az arcizmokat érintő problémákra utal.

Fontos megérteni, hogy a TMD nem egy bizonyos betegség, inkább egy általános, összefoglaló fogalom az állkapocs izületének elváltozásaira

A TMD-vel összefüggésbe hozott fájdalmat okozhatja az arcüreg megbetegedése, fogfájás, az állkapocs direkt érintettsége, hosszas fogcsikorgatás, stressz miatti izomfeszülés, ízületi kopás, daganat, vagy kezdődő ínybetegség. A tünetek jelentkezhetnek az arc, a fej vagy az állkapocs egyik, vagy mindkét oldalán. Szájüregi, koponya- és nyakizom-vizsgálatokkal, röntgennel a fogorvosok általában be tudják azonosítani a krónikus arcfájdalom okát, és megfelelő kezelést tudnak javasolni. 

"Az alapos vizsgálat során fel kell tárni a beteg teljes anamnézisét, a tünetek felmérését, számítógéppel meg kell mérni az izomaktivitást (EMG), szonográfiás vizsgálattal meghallgatni és rögzíteni az izület által kiadott hangokat.” – mondta Dr. Alexandra George, a PDA tagja, wexfordi fogorvos, aki már sok TMD-s beteget kezelt. 

A diagnózistól függően a fogorvos specialistához utalhatja be a beteget kezelésért, mely többféle opcióból állhat:

  • Izomlazítók
  • Stresszcsökkentő gyakorlatok 
  • Harapásbeállítás
  • Fizikoterápia 
  • Hiányzó fogak pótlása

Kép: sxc.hu

Kapcsolódó kifejezések: TMD  krónikus arcfájdalom 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!