Ma Timót napja van. Holnap Pál napja lesz.
A+ A A-

Meglepő fájdalomforrások 1. – a fájdalom elkerülhető!

Meglepő fájdalomforrások 1. – a fájdalom elkerülhető!A fájdalmak megkeserítik a mindennapjainkat. Hogy ne így legyen, néha pár egyszerű változtatás is elegendő lehet.

A lábujjközi papucs

David Westerdahl, egy clevelandi klinika orvosa szerint a fájdalom-menedzsment egyik eleme a lábujjközi papucsok és a műanyaghab-szandálok teljes kiküszöbölése. Ezek a lábbelik nem tartják a lábat megfelelően, nem támasztják alá a lábboltozatot, emiatt a lábfejben, a bokákban és a térdekben fájdalom keletkezhet.
Megoldás: válasszunk megfelelő, a lábat tartó lábbelit, különösen, ha sokat járkálunk, gyaloglunk.

Okos telefonok?

Telefonon internetezik, szörföl és játszik? SMS-ek áradatát írja? Akkor bizony nem kíméli a hüvelykujját. Az egészségügyi szakemberek már jelzik a hüvelykujji ízületek tömeges gyulladását, harmincéves embereknél.
Megoldás: ha a hüvelykujjában fájdalom jelentkezik, inkább kerülje a szöveges üzenetek tömeges gyártását egy időre. Ha pedig a fájdalom folyamatosan fennáll, forduljon orvoshoz, mivel elképzelhető, hogy artritisz alakult ki, amely kezelést igényel.

A pénztárca

A nadrág hátsó zsebében hordott pénztárca igazi fájdalomforrás. Leggyakrabban a hátban, a fenékben valamint a pénztárca-oldali lábban, lefelé sugárzó jelleggel jelentkezik fájdalom. Az ok: a pénztárca folyamatos nyomást gyakorol az ülőidegre. Egy nagyobb, vastagabb pénztárca, ha elcsúszik, akár a gerinc alsó részét is nyomhatja, és izomfeszülés is előidézhet.
Megoldás: emelje ki a pénztárcát, mielőtt leül, különösen, ha autóba ül.

Fájdalmas autóvezetés

Sok esetben okoz problémát, ha a gépkocsi ülését rossz szögben állítják be. Ha az ülést nagyon előredöntik, szinte rányomja a vezetőt a kormányra. A kényszertartás miatt a fejet kissé hátra kell billenteni, ami nyakfájdalmakhoz vezet.
Megoldás: állítsa az ülés függőleges helyzetbe úgy, hogy a feje és a dereka is meg legyen támasztva. A kormány könnyen, kényelmesen elérhető távolságban legyen, úgy, hogy a karok lazán kinyújtott állapotban kezelhessék a kormányt.

Aktív videojátékok

Az aktív videojátékok, amelyek segítségével virtuális keretek között valódi sportjátékok imitálhatók, valódi sérülések szerezhetőek. Az orvosok szerint a túlbuzgó játékos a szalaghúzódástól a csonttörésig többféle sérüléssel hagyhatja el a játék színhelyét.
Megoldás: végezzen bemelegítő (nyújtó) gyakorlatokat a játék előtt. Biztosítson elegendő mozgásteret, hogy ne ütközzön bele semmilyen tárgyba, ne akadályozza semmi a mozgást. És ne gyakorolja hosszabb ideig, mint ahogyan az a valóságban tenné.

Sajtok

A sajtok kedvelői  számára sajnos rossz hírünk van: lehet, hogy éppen kedvenc csemegéjük okozza a kínzó fejfájásukat. Az érett sajtok, mint a márványsajt, a brie, a cheddar, a feta, a mozarella, a parmezán, valamennyien egy tyramine nevű anyagot tartalmaznak. Ez a fejfájáskeltő húsokban és egyes italokban is megtalálható.
Megoldás: vezessen naplót, hogy kiderüljön, mely élelmiszerek okoznak fejfájást, melyeket érdemes kerülni.

Díványon-heverés

Még a pihenőidő is lehet fájdalmak forrása. Gyakran fekszik végig a díványon, tévénézés közben? Netán még el is alszik ebben a testhelyzetben? Nem csoda, ha utána nyakfájás gyötri.
Megoldás: ügyeljen a helyes testtartásra pihenés közben is. Fontos, hogy a TV ne legyen túl magasan.

Szemünk fénye: a gyermek

A kisgyermek puszta – ám rendszeres – emelgetése is ínhüvelygyulladást idézhet elő. A repetitív stressz sérülés fájdalommal, csuklótáji duzzanattal jár.
Megoldás: meg kell tanulni nem csuklóból emelni. Csúsztassa a kezét a gyermek feneke és háta alá és a kar izmait használva emelje meg őt.

A laptop esete

Ha úgy hordozza a laptopját, mintha az egy külön végtagja – vagy egy végtagjának meghosszabbítása – lenne,  egészen biztosan meg fog húzódni testének valamely izma. A kézben hordozott laptop megterheli az alkart, és akár teniszkönyök is kialakulhat. A csupán egyik vállon hordott, laptoptartó táska vagy hátizsák váll és hátfájdalmak okozója lehet.
Megoldás: váltson könnyebb laptopra vagy hordjon görgős laptop-táskát.

Kapcsolódó kifejezések: fájdalom  fájdalomcsillapítás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!