Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Vanda és Paula napja van. Holnap Angelika napja lesz.
A+ A A-

Nem is gondoltad volna! Lúdtalp is okozhat gyötrő fejfájást

Nem is gondoltad volna! Lúdtalp is okozhat gyötrő fejfájástRachel Smith kedvenc időtöltése a séta, a túrázás volt. Egészen addig, amíg a 37 éves angol hölgynél nem jelent meg a minden nappal egyre fokozódó, kínzó fejfájás. A gyötrő fájdalom miatt később már nem tudta elhagyni az otthonát, elsötétített szobában feküdt órákig.

A rossz tartás a felelős a fejfájás-esetek legalább negyedéért

„Szedtem fájdalomcsillapítókat, de ami igazán segített, az a fekvés volt. Elkeserítő időszakot éltem át. Fiatalságom  és mozgékonyságom ellenére  tétlenségre voltam kárhoztatva. Csak feküdni tudtam. Vártam, hogy elmúljon a fejfájás.”

Rachel orvoshoz fordult és hamarosan kiderült, mi idézte elő a rejtélyes hát- és fejfájást: a lábai.  Jobban mondva, a talpai. Pontosabban: a  lúdtalp.

„Minden egyes lépésnél teljes testsúlyunk megmozdul. Ha lúdtalpunk van, szinte gurulunk, ezért az izomzat fokozott munkát végez a test stabil tartásának megőrzése érdekében. Láncreakció indul el a lábszár izmaitól felfelé, a térdet és a combot valamint a has- és a deréktájat is érintve. Nem csoda, hogy az eredmény rossz tartás valamint  nagyon feszes, túlterhelt és fájdalmas  izomzat.” – magyarázza Rina Bimbashi a londoni Láb és Boka Centrum orvosa.

A rossz tartás a felelős a fejfájás-esetek legalább negyedéért – mondja Dr. Mark Weatherall neurológus, specialista (Princess Mary Migraine Clinic)

A lúdtalpról, röviden

Lúdtalpról akkor beszélünk, amikor a  kötőszöveti szalagok gyengesége miatt a lábboltozat lesüllyed. A lúdtalp a láb statikai deformitása, amikor a láb boltozatos szerkezetét tartó képletek nem képesek ellensúlyozni a lábra ható nyomóerõket – a terhelés és a terhelhetõség közötti egyensúly felbomlik. Az erőegyensúly megbomlásának a testsúly túlzott megnövekedése, hosszú állás, baleset, rossz cipő, vagy a láb szalagrendszerének, izomzatának meggyengülése lehet az oka.

A lúdtalp tünetei

1.    Láb-, hát- és fejfájás
2.    Térdízületi fájdalom
3.    Csípő fájdalom

A lúdtalp kezelése

1.    Betét (csak tüneti kezelés)
2.    Kötőszövet erősítése: mezítláb egyenetlen talajon járás
3.    Műtéti úton levágnak egy kis részt a kötőszövetből, így az feszesebb lesz

Kapcsolódó kifejezések: fejfájás  lúdtalp 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!