Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

Ez a reuma egyik gyógymódja

Ez a reuma egyik gyógymódjaAz évek múlásával egyre gyakrabban fájnak ízületeink, recsegnek-ropognak csontjaink, nyilall derekunk, megmacskásodik lábunk. Jólesik a gyógyfürdőben felmelegíteni tagjainkat, gyógytornával megmozgatni ízületeinket, csontjainkat. Ha így érzünk, akkor reumásak vagyunk.

A reuma egyik gyógymódja a testmozgás

Az ülőmunkát végzőknél gyakori ez a betegség. Akik kerékpárral járnak dolgozni, vagy edzésképpen ülnek a nyeregbe, azok megelőző terápiát folytatnak, még ha nem is tudnak róla. Ugyanis a reuma természetes gyógymódja a testmozgás, azon belül különösen a kerékpározás és az úszás – mondta a DE dr. Szekanecz Zoltán, a Reumatológia Tanszékének a vezetője.

– A köznyelven reumának nevezett népbetegséget két csoportra lehet osztani: az egyikbe tartozik a leggyakoribb kopásos ízületi és gerincbetegség, latin nevén artrózis és a spondilózis, illetve a csontritkulás. A közös jellemzőjük miatt gyulladásos ízületi kórképeknek nevezett betegségeket, latinul artritiszt lehet sorolni a másik csoportba: a sokízületi gyulladást, a Bechterew-kórt (botmerev gerinc), a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladást és a köszvényt.

A gyulladásos betegségekre jellemző, hogy a páciens 30-40-es életéveiben is jelentkezhetnek, s egyes formájuk 16 éves kor alatt is.

Az ízületi elváltozással (pl. kéz bütykösödése) járó degeneratív betegségek álló és járó munka, autóból való gyakori ki-be szállás során is kialakulhatnak. A lépcsőzéssel kopnak a térd és a csípő ízületei. A kopást gyorsítja, ha túlsúlyos a páciens, és nagy súlyt cipel. A fájdalom mellett be is gyulladhatnak ízületei. Különösen reggel fáj, „be van rozsdásodva”, s csak az esti pihenéskor csökken a fájdalom. Aki mindig csak az egyik vállán hordja táskáját, annál gerincferdülés és derékfájás jelentkezhet. Ha az egész derék elmeszesedik, ha fájdalom sugárzik a beteg lábába és zsibbad, az a gerinc kopását jelenti.

A reumások fogékonyak a fertőzésekre, a szív-érrendszeri megbetegedésekre

Ezért a panaszok állandósulása esetén érdemes felkeresni a reumatológust, aki gyógyszeres vagy fizikoterápiás kezelést ír elő. 

Korábban gyógyíthatatlan volt a reuma, a beteg szinte mozgásképtelenül, ágyhoz kötötten, fájdalmaival élt. Ma már nem csak a fájdalom csillapítása a cél, hanem a betegség folyamatának lelassítása, megállítása. A legfontosabb azonban a megelőzés.

Sokat segít a túlsúlyos páciensnek, ha lead súlyából, naponta úszik vagy kerékpározik. A komputeres munkát végzőknél rendkívül fontos a munkaterület megfelelő kialakítása, s emellett tanácsos óránként tíz percre felállni a gép elől, átmozgatni a testet - tudatta a DE OEC hírlevelében

[OrientPress Hírügynökség / kép: sxc.hu]

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!