Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

Migrén: miért kínzó a fény?

Migrén: miért kínzó a fény?A fény súlyosbítja a migrénesek fájdalmait. Amerikai szakemberek felfedezték, miért jelentkezik ez a kínzó jelenség.

Miért reagálnak a fényre rosszul a migrénben szenvedők?

A migrénes fejfájástól szenvedők 85 százaléka, a fejfájásos rohamoknál fényérzékenyek. Ezt a jelenséget a vak betegeknél is megfigyelték, írja a focus.de.

A jelenség okára, amerikai tudósok derítettek fényt, patkánykísérletek segítségével. A szakemberek felfedezték a kapcsolatot a retinán található fényérzékelő sejtek és agyi sejtek között. Ezen agyi sejtek felelősek a fájdalom érzékeléséért és továbbküldéséért.

Egyes vak migrénesek is érzékenyen reagálnak a fényre

Az amerikai tudóscsapat arra is rájött, hogy azok a vak migrénbetegek, akik még bizonyos fényinger érzékelésére képesek, ugyanúgy érzékenyen reagálnak a fényre, mint egészséges társaik. Azok a vakok, akik semmilyen kapcsolatot nem hoznak létre a látóidegek és az agy között, nem mutattak változást a fényre.

A kutatás eredménye lehetőséget biztosít a szakemberek számára, hogy tovább kutathassanak, és a retina fényérzékelő sejtjeinek és a fájdalmat létrehozó sejtek összeköttetését megakadályozhassák.

[OrientPress Hírügynökség]

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fejfájás  fényérzékenység  látóideg  migrén  retina  vakság 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!