Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

MDT: A cukorbeteg nők terhességi esélyei megközelítik az egészségesekét

MDT: A cukorbeteg nők terhességi esélyei megközelítik az egészségesekétHatalmas eredményeket ért el a szakterület az elmúlt két év során, melyeket első alkalommal ismertetnek az MDT XX. Kongresszusán Tihanyban.

A jubileumi MDT kongresszuson elhangzott előadásokból adunk ízelítőt. A terhességgel foglalkozó munkacsoport beszámolójából:

A cukorbeteg nők terhességi esélyei megközelítik az egészségesekét

A cukorbetegséggel társuló terhesség mind az anya, mind a születendő gyermek egészségi állapota szempontjából fokozott kockázatot jelent. A cukorbeteg nők terhességével kapcsolatos szövődmények megelőzésének legalapvetőbb feltétele, hogy az anya vércukorszintje a fogamzást megelőző időszaktól a szülésig folyamatosan az egészségesekére jellemző, normális tartományban legyen. A szövődmények megelőzésének feltétele az is, hogy a diabéteszes terhes gondozása olyan diabetológiai szakellátóhely és  a diabetológia e területén speciálisan képzett és jártas interdiszciplináris, azaz több szakma (belgyógyász, szülész, szemész, újszülött-gyógyász, dietetikus, diabetológiai szakápoló) képviselőit magába foglaló   munkacsoport segítségével történjék, ahol felkészültek a gyermeket kívánó és terhes cukorbeteg nők magas szintű szakmai ellátására, és az újszülött fogadására.

Az évek során világossá vált, hogy szükség lenne e speciális betegcsoportot – a cukorbeteg terheseket-gondozó orvos-, dietetikus-, és szakápoló-kollégák egymás közötti, rendszeres kommunikációjára: a tapasztalatok, megbeszélésére, a tanulságok közös levonására. Ezen gondolat jegyében és eredményeképpen 2008. április 20-án Tihanyban, a Magyar Diabetes Társaság égisze alatt, ennek tagszervezeteként alakult meg a hazai Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoport.

A MDT Diabétesszel Társuló Terhességgel foglalkozó Munkacsoportja és Oktatási, Minősítő és Koordinációs Bizottsága 2009. augusztusában felhívást és pályázatot tett közzé a diabetológiai szakellátóhelyek kiegészítő – speciális – akkreditációjára a cukorbetegséggel társuló terhesség diabetológiai gondozására vonatkozóan, a cukorbeteg terhes ellátás színvonalának és e terhességek prognózisának lehető javítása céljából. A felhívásra beérkező pályázati anyagok részletes áttekintése után az a vélemény alakult ki, hogy hazánkban jelenleg mintegy 20 olyan diabetológiai szakellátóhely működik, melyek nagy örömmel vállalják a  gyermeket tervező és terhes cukorbeteg nők terhesség előtti és alatti gondozását és egyidejűleg e betegek magas szintű ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételekkel is rendelkeznek. A Magyar Diabetes Társaság véleménye szerint szakmailag helyes, ha a terhességi cukorbetegségben szenvedő, vagy a már terhesség előtt is ismerten cukorbeteg, gyermeket tervező, illetve várandós hölgyek ellátása elsősorban ezeken az interdiszciplináris diabetológiai szakellátóhelyeken történik.

A cikk a reklám után folytatódik

 

DiabFórum magazin

Gyermek-epidemiológiai munkacsoport beszámolójából

Soltész professzor úr a gyermekkori diabetes előfordulásáról ad képet. Jelentős teret kapnak genetikai kutatásokkal kapcsolatos megfigyelések, különböző génpolimorfizmusok diabetes kialakulását, a kezelés eredményét befolyásoló szerepét ismertető előadások. Régóta ismert, hogy a 2-es típusú diabétesz prognózisát részben a béta-sejt működés kimerülésének üteme, részben az állapotot kísérő fokozott keringési kockázat határozza meg. Ez a magyarázata, hogy számos prezentáció foglalkozik majd a vérnyomás, a vérzsír értékek célértékre történő kezelésének jelentőségével is.

A Szakdolgozói Szekció beszámolójából

Az MDT legtöbb tagot számláló szekciója, 1300 fővel. 1990-től bejegyzett.  A Szekció szorosan együttműködik az „Alapítvány a Diabetológiai Szakápoló képzésért” alapítvánnyal. Az alapítvány anyagi segítséget nyújt a Kongresszusi részvételhez, úgy a saját, mint az MDT Kongresszusára azoknak a tagjainknak, akik egyáltalán, vagy nehezen kapnak segítséget. 2009 decemberében került sor harmadik alkalommal az ”Inzulin pumpa használatának oktatása” című 40 kredit pontos, 60 órás tanfolyamra, melyen összesen, mintegy 110 szakdolgozó vett részt és készült fel a pumpás betegek oktatására. A tanfolyamot a Medtronic Kft.és a Roche (Magyarország) Kft. cégek nagyvonalú támogatásával tudtuk megvalósítani.

A Szekció tervei között szerepel az „Egységes Edukációs Protokol”. (EEP) elkészítése. Terveink szerint az MDT Vezetőségének az év végéig véleményezésre bemutatjuk.

Most készül a Szekció az új Vezetőség választásra. Szerkezeti változásra is szükség van, kevesebb vezetőségi taggal, és az internetes kapcsolatot erősítve, (lefedve az országot) a vezetőségi tagok mellé helyi kapcsolatot kiépítve dolgoznának a segítők. Az egészségügy jelenlegi helyzete megkívánja, hogy a kapcsolattartás az interneten keresztül erősödjék. A vezetőség összehívásának a száma így költségkímélően csökkenthetővé válik.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!