Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Életmentő kutyák: kiszagolják a hipoglikémiás sokkot

carol millerMár négyszer mentette meg a diabéteszes Carol Miller életét különlegesen kiképzett kutyája. Az eb képes figyelmeztetni gazdáját, ha a vércukorszintje kritikussá válik.

Tavaly, 41 éves korában diagnosztizáltak Carol Millernél, a háromgyermekes édesanyánál az 1-es típusú diabéteszt, ami akkor nagyon megrázta őt. Bár betegsége okát orvosai sem tudták megmondani, a nőnek együtt kell vele élnie, ami jelenleg napi 5 inzulininjekciót jelent.

Hiába azonban minden elővigyázatosság, és a szigorú vércukorszint-ellenőrzés, előfordulhat hogy a vércukorszintje kritikusan lecsökken. Ilyenkor a diabéteszesek elájulhatnak, majd idővel kómába eshetnek, akár meg is halhatnak. Ez az úgynevezett hipoglikémiás sokk, amit azonban bizonyos erre kiképzett kutyák képesek „kiszagolni”. Carol is szeretett volna egy ilyen kutyát, Skóciában azonban sehol sem képeztek ki erre ebeket.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

Hamarosan mégis talált egy kutyakiképző nőt, Linda McHendryt, aki vállalta, hogy felkészít számára egy cocker spániel kutyát, Hamist. „Ha elkezd csökkenni a vércukorszintem, izzadok és sóssá változik a bőröm illata, ha pedig emelkedik, akkor édessé. Ezt mi azonban nem érezzük, csak Hamis, aki mindig ott van, ha szükségem van rá” – magyarázta Carol. A lelkes eb hamar beletanult a vércukorszint kiszagolásába, és az elmúlt fél évben négyszer meg is mentette gazdája életét. „Ő egy igazi életmentő, teljesen elképesztő!” – lelkesedett Carol.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!