Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

Cukorbetegség - Vércukormérés

merjenmegNapjainkban a cukorbetegség, elsősorban a 2-es típusú (felnőttkorban kezdődő) diabétesz gyakorisága meredeken növekszik világszerte. A rendkívül aggasztó gyakoriságnövekedés hátterében – általánosan elfogadott szakmai vélemény szerint – a helytelen étkezési szokásokkal és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben kialakuló elhízás áll. A 2-es típusú diabétesz időben történő felismerése sokat segít abban, hogy a cukorbetegség jellegzetes, idült szövődményeinek kialakulását megelőzzük.

A cukorbetegség népbetegség


Kik a veszélyeztetettek?Kik tekinthetők ma a cukorbetegség kialakulása szempontjából veszélyeztetettnek? Elsősorban a túlsúlyosak vagy elhízottak, a magas vérnyomásban szenvedők, s azok az egyének, akiknek elsőfokú rokonai között diabétesz, korai életkorban kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedés szerepel, vagy már maguk is átvészeltek cardiovascularis eseményt (infarktus, szélütés, alsó végtagi érszűkület). Veszélyeztetettek továbbá azok az anyák, akik 4000 g súlynál nagyobb gyermeket szültek, vagy terhességük alatt cukorbetegek voltak (gesztációs diabetes).
A szűrővizsgálat jelentőségeSzűrővizsgálat kapcsán az ujjbegyből történő vércukormeghatározás eredménye tájékoztató jellegűnek minősül. Korrekt diagnózis éhgyomri és terheléses, laboratóriumi vércukorméréssel lehetséges. A cukorbetegség szempontjából fokozott kockázatú betegek laboratóriumi vizsgálatának a vércukormeghatározáson túl ki kell terjednie a vérzsírértékek mérésére is. Az érintett egyén vizsgálatakor a testméreteken (testsúly, testmagasság, haskörfogat) túl a vérnyomást is meg kell mérni.
Az önellenőrzés jelentőségeA már ismert cukorbetegek kezelése, gondozása során a vércukorönellenőrzés lehetősége nagyban segíti a beteget és az orvost egyaránt a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly elérésében. Vércukorönellenőrzés nélkül az 1-es típusú cukorbetegek korszerű kezelése nem képzelhető el, de az ujjbegyből vett vérminta vércukor-meghatározása sokkal megalapozottabbá teszi a 2-es típusú cukorbetegek kezelését is.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

DiabFórum magazin

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: vércukormérés  önellenőrzés 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!