Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

Cukorbetegség - hogyan kezdődik?

ujjbegyszurasA diabétesz mellitusz olyan kórkép, amelyben a vér glukózszintje (vércukor) kórosan magas, mert a szervezet nem termel elég inzulint.

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és feladata a vércukor szintjének szabályozása. Evést, ivást követően az elfogyasztott táplálék kisebb vegyületekre bomlik, köztük cukorra is, mely a szervezet működése szempontjából elengedhetetlen. A cukor felszívódik a véráramba, és serkenti a hasnyálmirigy inzulin termelését. Az inzulin teszi lehetővé, hogy a cukor a véráramból a sejtekbe kerüljön. Miután bekerült a sejtbe, a cukor energiává alakul, melyet a sejt vagy azonnal, vagy tárolva, a későbbiekben felhasználhat.
Normális körülmények között a vércukor szintje a nap folyamán változik. Étkezést követően megemelkedik, majd az étkezés után két órán belül visszatér a normális szintre. Ahogy a vércukor szintje eléri a normális értéket, az inzulin termelése lecsökken. A vércukor szintje általában szűk határok között ingadozik, kb. 3,9–6,1 mmol/l között. Nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztását követően magasabb értékek is előfordulhatnak. Hatvanöt éves életkor felett a vérszint kissé magasabb szokott lenni, főleg étkezés után.
Amennyiben a szervezet nem termel elegendő inzulint, a cukor nem jut a sejtekbe kellő mennyiségben, és a kialakuló tünetekért és szövődményekért mind a vér magas cukorszintje, mind a sejtek elégtelen cukortartalma felelőssé tehető.

A betegséget gyakran teljes nevén, diabétesz mellituszként és nem csak diabéteszként említik, hogy ezzel is elkülönítsék egy másik, aránylag ritka betegségtől, a diabétesz inszipidusztól, mely nem függ össze a vércukorszinttel.

Mit jelent a cukorbetegség?

Azt, hogy a vércukor szintje megemelkedik. Normálisan ez a szint étkezések előtt 4,5–5,5 mmol/l között mozog és étkezések után sem emelkedik 7 mmol/l fölé. Cukorbetegségben viszont étkezések előtt általában meghaladja a 6 mmol/l-t, étkezések után pedig a 8–10 mmol/l-es szintet is. A cukorbetegség orvosi neve diabetes mellitus vagy hétköznapi helyesírással diabétesz.

Melyek a cukorbetegség előstádiumai?

  • A károsodott éhomi vércukor, 5,5-6 mmol/l között.
  • A csökkent glukóztolerancia. Ez esetben az éhomi vércukor még 5,5 mmol/l alatt van, viszont a szájon át 75 g glukózzal végzett terhelést követő 120. percben a vércukor 7,8 és 11,1 mmol/l között helyezkedik el. (Ha a 120 perces érték meghaladja a 11,1 mmol/l-t, valódi cukorbetegséggel állunk szemben.) Magas vércukorszinteknél hiperglikémiáról, a kezelés során esetenként túlzottan (4 mmol/l alatti szintre) lecsökkenő vércukor esetében hipoglikémiáról beszélünk.
diabforum drinfo ad

DiabFórum.hu - Gyakorlati tanácsok, friss kutatások a diabétesz kezeléséről, megelőzéséről
és gyógyításáról nem csak cukorbetegeknek!

Mi a vércukor-emelkedés oka?

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin hiánya.

A hiány lehet teljes, ilyenkor beszélünk 1-es típusú cukorbetegségről, amelyet éppen ezért kizárólag inzulininjekciókkal lehet kezelni. Ma Magyarországon kb. 50.000 ilyen, 1-es típusú cukorbeteg él.

A hiány lehet részleges, amikor is a csökkent inzulinelválasztás, illetve a szervezet sejtjeinek inzulin iránti csökkent érzékenysége sok esetben hosszú éveken át vércukorcsökkentő tabletták szedésével korrigálható.

Utóbbi esetben 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk. Ma Magyarországon 600.000-re tehető a 2-es típusú cukorbetegek száma.

Mennyi idő alatt fejlődik ki a cukorbetegség?

Az 1-es típusú cukorbetegség néhány hét, néhány hónap alatt fejlődik ki látványos tünetek kíséretében. Minél fiatalabb valaki, annál rövidebb idő után lép fel a   diabétesz. A 2-es típusú diabétesz többnyire 1–10 év alatt lassan és általában tünetmentesen fejlődik ki, ezért sok éven át felismeretlen maradhat. Előstádiuma, főként a csökkent glukóztolerancia akár 10–15 évig is fennállhat.

Melyek a cukorbetegség tünetei?

Kezdetben komoly tüneteket csupán az 1-es típusú cukorbetegség okoz. Ezek: szomjúságérzés, fokozott folyadékfelvétel, megnőtt mennyiségű vizelet, gyors fogyás, aceton szagú lehelet. Mindez a 2-es típusú cukorbetegségre nem jellemző, ezért azt idejekorán a tünetek nyomán nem lehet diagnosztizálni.

Kit fenyeget a 2-es típusú cukorbetegség?

Mindenekelőtt azokat, akiknek családjában, szüleik, testvéreik között cukorbeteg van, akik súlyfelesleggel terheltek, akiknél valamilyen vérzsír-rendellenességet (alacsony HDL-koleszterin-, magas LDL-koleszterin-, magas trigliceridszintek) fedeztek fel, illetve akiknek magas a vérnyomásuk. Számos esetben ugyanis a kövérség, a vérzsíreltérések és a magas vérnyomás előre jelzi a cukorbetegséget. Más esetben pedig mindezek később társulhatnak a 2-es típusú cukorbajhoz. Ma már bizton állíthatjuk: a 2-es típusú diabétesz az esetek legalább 90%-ában egyúttal az ún. metabolikus szindróma része.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

DiabFórum magazin

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!