Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelésében szerepet kap a diéta, a mozgás, a betegoktatás, és legtöbbször a gyógyszeres kezelés is. Ha a cukorbeteg vércukorszintjét sikerül jól beállítani, akkor a szövődmények kialakulásának a veszélye is csökken. Ezért a diabétesz kezelésének fő célja a vércukor szintjét – amennyire csak lehetséges – a normális határokon belül tartani.

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelése szintén csökkentheti egyes szövődmények kialakulását. Alacsony dózisú aszpirin napi szedése szintén hasznos lehet.

Sokat jelent a cukorbeteg számára, ha megérti betegsége lényegét, megtanulja, hogyan befolyásolja a diéta és a mozgás a vércukorszintet, és hogyan előzhet meg egyes szövődményeket. A szükséges tudást a cukorbetegek oktatásában gyakorlott nővér is átadhatja.

A diabéteszes betegnek ajánlatos magával hordania egy orvosi azonosító kártyát vagy papírt, mellyel egészségügyi ellátása során felhívhatja a figyelmet cukorbetegségére. Ez az információ segíthet abban, hogy orvosi ellátás esetén gyorsan megkezdődhessen az életmentő beavatkozás, főleg ha a beteg sérült vagy tudatállapota megváltozott.

Mindkét típusú cukorbetegségben fontos szerepe van a diétának. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás javasolt valamint ajánlatos egészséges testsúlyt tartani. Néhány betegnek hasznos, ha dietetikus szakember segítségével tervezi meg az optimális táplálkozást.

1-es típusú diabéteszben szenvedők közül azok, akiknek sikerül egészséges testsúlyt megtartani, elkerülhetik, hogy nagyobb adag inzulinra legyen szükségük. 2-es típusú diabéteszben pedig előfordulhat, hogy a megfelelő testsúly elérésével és megtartásával a betegnek egyáltalán nem kell gyógyszert szednie. Általában elmondható, hogy a cukorbetegnek nem szabad sok édes ételt fogyasztania. Szintén előnyös, ha rendszeresen étkezik, és az étkezések között nem telik el túl sok idő. A cukorbetegeknek sokszor a vér koleszterin szintje is magas, így fontos, hogy a táplálékkal kevés telített zsírt fogyasszanak. A vér koleszterinszintjének csökkentéséhez időnként gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.
Megfelelő mennyiségű mozgás megakadályozhatja a testsúlyproblémákat, és segíthet a vércukorszintet a normális határok között tartani.

Nehéz megakadályozni, hogy a vércukorszint ne emelkedjen túl magasra. A vércukorszint pontos beállításának egyik legnagyobb nehézsége azonban az, hogy a vércukorszint alacsonnyá is válhat (hipoglikémia). A hipoglikémia kezelése sürgősségi feladat. A tartós károsodás megakadályozásának érdekében és a tünetek megszűntetésére perceken belül cukrot kell juttatni a szervezetbe. A legtöbb ilyen esetben a cukorbeteg képes cukor fogyasztására. Gyakorlatilag a cukor bármilyen formájában jó, a glukóz azonban gyorsabban kifejti hatását, mint a közönséges konyhai cukor (ez általában szacharózt, répacukrot tartalmaz). A cukorbetegek közül sokan hordanak maguknál glukóz tablettákat vagy fóliatasakban valamilyen glukóztartalmú folyadékot. Lehetséges megoldás egy pohár tej (a tej a laktóz nevű cukrot tartalmazza), cukros víz vagy gyümölcslé fogyasztása; vagy a beteg megehet egy szelet süteményt, gyümölcsöt vagy bármilyen más, édes ételt. Ennél súlyosabb helyzetben előfordulhat, hogy a glukózt a sürgősségi ellátást végző orvosnak vénásan kell bejuttatnia.

A hipoglikémia kezelésének másik módja a glukagon adása. A glukagont izomba kell fecskendezni, a gyógyszer a májból perceken belül nagy mennyiségű cukrot szabadít fel. Sürgősségi esetekre létezik egy előre csomagolt, a fecskendőben megfelelő mennyiségű gyógyszert tartalmazó kiszerelés, melyet a beteg magánál hordhat, és szükség esetén beadhat magának.

A diabéteszes ketoacidózis szintén sürgősségi ellátást igényel, mivel kómához és halálhoz vezethet. Az állapotot kórházban, általában intenzív osztályon kezelik. A beteg nagymennyiségű folyadékot kap vénásan, a folyadékban elektrolitok: nátrium, kálium, klór és foszfát van, ezzel próbálják a vizelettel elvesztett folyadékot pótolni. Az inzulint ilyenkor általában vénásan adják, így gyorsabban hat, és szükség esetén az adagot is könnyebb változtatni. Pár óránként megmérik a cukor-, keton- és elektrolitszintet. A vér savszintjét is ellenőrzik. A magas savszint miatt néha kiegészítő kezelés szükséges. A vércukorszint helyreállítása és az elektrolitok pótlása azonban általában elég ahhoz, hogy a szervezet a sav-bázis egyensúlyt korrigálni tudja.
A nonketotikus hiperglikémiás-hiperozmoláris kóma kezelése a diabéteszes ketoacidózishoz hasonló. A folyadékot és az elektrolitokat pótolni kell. A vércukorszintet csak fokozatosan szabad a normális értékig csökkenteni, így elkerülhető, hogy a folyadékterek átrendeződésével az agyba hirtelen sok folyadék kerüljön. Legtöbbször könnyebb a vércukorszintet rendezni, mint diabéteszes ketoacidózis esetén, és a vér savassága sem szokott súlyos lenni.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

DiabFórum magazin

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  diabétesz 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!