Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

Inzulinterápia

Az 1-es típusú diabéteszes betegeknek majdnem mindig szükségük van inzulinra, és a 2-es típusú diabéteszesek közül is sokaknak. Az inzulint be kell fecskendezni, szájon át jelenleg nem adható, mert a gyomorban tönkremegy. Jelenleg még tesztelik az inzulin adásának esetleges új formáit, amilyenek például az orrspray vagy a szájon át szedhető forma.

insulinpenek

Az inzulint a bőr alá, a bőr alatti zsírba kell fecskendezni, erre általában a karok, a combok és a hasfal használható. Kis fecskendők és nagyon vékony tűk kifejlesztésével az eljárás már majdnem fájdalommentes. Azok számára, akik a tűket nem képesek elviselni, létezik egy levegőpumpás eszköz, amely az inzulint befújja a bőr alá. Az ún. inzulin tollban egy patronban található az inzulin. Az inzulin toll kényelmesen alkalmazható, főleg olyankor, ha a betegnek otthonán kívül, napközben többször is adnia kell az inzulint. Egy másik elérhető eszköz az inzulinpumpa, mely egy kicsiny tartályból folyamatosan adagolja az inzulint a bőrbe szúrt, kis tűn keresztül. Előre meghatározott időben, vagy szükség esetén bármikor lehetőség van nagyobb adag inzulin befecskendezésére is. Ezzel a módszerrel lehet leginkább megközelíteni az egészséges szervezet inzulin termelését. Néhány betegnek ez a pumpa jobb szabályozást biztosít, míg másokat zavar a pumpa viselése, vagy a tű helyénél seb alakul ki.

Az inzulin három alapvető formában kapható, mindegyiknél más-más a hatás felléptéhez szükséges idő illetve a hatás időtartama. A gyorshatású inzulin, mint amilyen a hagyományos inzulin, a leggyorsabban ható, de legrövidebb hatásidejű készítmény. A liszpro inzulin valamennyi közül a leggyorsabb. A gyorshatású formát azok alkalmazzák gyakran, akik naponta több injekcióra vannak beállítva; az injekciót 15–20 perccel étkezés előtt vagy közvetlenül étkezés után kell adni. A maximális hatását 2–4 óra múlva éri el, a hatástartama 6–8 óra.

A középhatású inzulin (mint az inzulin-cink szuszpenzió, az inzulin lente, vagy az isofán inzulin szuszpenzió) 1–3 óra múlva kezd hatni, maximális hatását 6–10 óra múlva fejti ki, és összesen 18–26 óráig hat. Ezt a fajta inzulint lehet reggel adni, és akkor hatásával lefedi a nap első felét, vagy este, hogy lefedje az éjszakát. A hosszú hatású inzulin (mint a kiterjesztett inzulin-cink szuszpenzió, az inzulin ultra-lente, vagy glargin) nagyon kevés hatással bír az első 6 óra alatt, de a hatásideje hosszú, 28–36 óra.

Az inzulin kiválasztása összetett feladat. A következő tényezőket mérlegeli az orvos, mielőtt eldöntené, melyik inzulinra esik a választása:

    •    Mennyire képes és hajlandó a beteg a vércukorszintjét ellenőrizni és ehhez igazítani az inzulin adagját?
    •    Mennyire változatos a beteg napi aktivitása?
    •    Mennyire képes a beteg megtanulni és megérteni betegsége lényegét?
    •    Mennyire stabil a beteg vércukorszintje a nap folyamán ill. mennyire ingadozik napról-napra?

A legegyszerűbb eljárás a naponta egyszer adott közepes hatású inzulin. Azonban ezzel a módszerrel lehet a legkevésbé szabályozni a vércukor szintjét, így ritkán ez a legjobb megoldás. Jobb eredmény érhető el, ha kombinálnak két inzulint – egy gyors- és egy közepes hatásút – a reggeli adagban. Ennek az összetételnek a használatához már több gyakorlat kell, de a betegnek jobbak a lehetőségei a vércukorszint megfelelő beállítására. Egy második injekcióban este vagy lefekvés előtt az egyik vagy mindkét inzulin megismételhető.

A legjobb vércukorszint szabályozás általában úgy érhető el, ha egy gyors hatású és egy közepes hatású inzulin kombinációját adják reggel és este, valamint ezen kívül még több alkalommal rövidhatású inzulint a nap folyamán. A beteg inzulinigényének változásához igazítandó a beadott inzulin mennyisége. Annak ellenére, hogy ez a módszer igényli a betegségről a legtöbb tudást és a kezelés részleteire a legtöbb odafigyelést, ma ezt tartják az inzulint igénylő betegek többsége számára a legjobb megoldásnak.

Néhány beteg, különösen az idősebbek, ugyanazt az adag inzulint adják minden nap; mások változtatják a naponta adott inzulin mennyiségét az étrendtől, a testmozgástól és a mért vércukorszinttől függően. Ezen kívül az inzulin igény is változhat, ha a beteg testsúlya változik, ha érzelmi stressz vagy betegség, főleg fertőzés éri.

Az idő múlásával a betegek egy részében rezisztencia (érzéketlenség) alakul ki az inzulinnal szemben. Mivel a befecskendezett inzulin nem teljesen egyezik meg a szervezetben termelődő inzulinnal, a szervezet az inzulin ellen ellenanyagokat képezhet, amelyek gátolhatják a beadott inzulin hatását, így az ilyen betegnek nagy adagban kell az inzulint kapnia.

Az inzulin injekciók károsíthatják az injekció helyén a bőrt és az alatta fekvő szöveteket. Ritkán felléphet allergiás reakció is fájdalommal és égő érzéssel, melyet aztán az injekció helyén pár órán keresztül bőrpír, viszketés és duzzanat követ. Ennél gyakrabban az injekciók vagy zsírlerakódást okoznak, ezzel a bőr dudorossá válik, vagy zsírpusztulást, amely viszont a bőrön kisebb benyomódásokként ismerhető fel. Ezeknek a szövődményeknek az elkerülésére sok beteg váltogatja az injekció beadásának helyét, például egyik nap a combot, másnap a hasat, harmadik nap pedig a kart használja.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

DiabFórum magazin

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  inzulin  inzulinkezelés  inzulinterápia 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!