Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Gesztációs diabétesz

obese pregnant womenA nők 1–3%-ában fejlődik ki terhesség alatt cukorbetegség. Ezt a betegséget terhességi cukorbetegségnek (gesztációs diabétesznek) nevezik.

Ha a terhességi cukorbetegséget nem ismerik fel vagy nem kezelik, nő az anyai és a magzati szövődmények kockázata, valamint a magzat méhen belüli elhalásának veszélye. A terhességi cukorbetegség gyakoribb a túlsúlyos nők között, valamint egyes etnikai csoportokban, különösen az amerikai bennszülöttekben (indiánokban), a csendes óceáni szigetek lakóiban, a mexikói, indiai és ázsiai leszármazottakban.

A legtöbb nőben azért fejlődik ki terhességi cukorbetegség, mert nem tudnak a szervezetük inzulin-igényének megfelelő mennyiségű inzulint termelni a terhesség késői szakaszában. Több inzulinra van szükség a növekvő vércukorszint beállításához. Egyes esetekben a nő már várandósság előtt cukorbeteg volt, de azt a terhességükig nem ismerték fel.

Néhány orvos az összes terhes nőt szűri terhességi cukorbetegségre. A többi orvos csak a kockázati csoportok tagjait, például a túlsúlyosakat vagy bizonyos etnikai csoportok tagjait. Vérvétellel meghatározzák a vércukorszintet. A terhességi cukorbeteg nőket általában megtanítják az otthoni vércukorszintmérő eszköz használatára.

Kezelése során elhagyják az étrendből a magas cukortartalmú ételeket, megakadályozzák a terhesség alatt a jelentősebb súlygyarapodást, illetve ha a vércukorszint annyira magas, inzulint adnak. Szülés után a terhességi cukorbetegség általában megszűnik, sokukban azonban idősebb korban 2-es típusú (nem inzulinfüggő) cukorbetegség alakul ki.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

DiabFórum magazin

Címkék:

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!