Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Cukorbetegség - szövődmények

diabetic retinopathyA cukorbetegségnek számos súlyos, hosszú távú szövődménye lehet. A szövődmények közül néhány a diabétesz kezdete után már hónapokkal jelentkezik, de a legtöbb csak néhány év elteltével lép fel. A legtöbb szövődmény idővel egyre súlyosbodik. Minél inkább sikerül a cukorbetegnek a vércukor szintjét beállítani, annál inkább csökken a szövődmények kialakulásának és súlyosbodásának valószínűsége.

A magas vércukorszint mind a kisebb, mind a nagyobb erekben szűkületet idéz elő. Összetett, cukrot tartalmazó anyagok rakódnak le a kis erek falában, melyek így megvastagodnak és áteresztőképességük is fokozódik. Ahogy egyre vastagodnak, kevesebb vér jut el főként a bőrhöz és az idegekhez. A rosszul szabályozott vércukorszint hatására a vérben megemelkedik a zsírnemű anyagok szintje is, ez ateroszklerózishoz és a nagyobb erekben csökkent véráramláshoz vezet. Egészségesekkel összehasonlítva a cukorbetegek ateroszklerózis kockázata 2–6-szor nagyobb, és az elváltozás fiatalabb korban kezdődik.

Hosszabb idő elteltével a magas vércukorszint és a romló vérkeringés megbetegítheti a szívet, az agyat, a lábat, a szemet, a vesét, az idegeket, a bőrt és angina, szívelégtelenség, szélütés, járáskor fellépő lábgörcs (klaudikáció), gyenge látás, veseelégtelenség, idegkárosodás (neuropátia), és bőrpanaszok léphetnek fel. Diabéteszben gyakoribb a szívroham és a szélütés.

A bőr rosszabb vérellátása következtében fekélyek és fertőzések alakulhatnak ki, és a sebek lassan gyógyulnak. Cukorbetegekben különösen gyakori a lábak és a lábfejek kifekélyesedése és fertőzése. Sajnos nagyon gyakran ezek a sebek lassan, vagy egyáltalán nem gyógyulnak és szükséges lehet a lábfej vagy a láb egy részének amputálása is.

Diabéteszben gyakran lép fel baktérium vagy gomba okozta fertőzés, típusosan a bőrben. A magas vércukorszint következtében ugyanis a fehérvérsejtek nem képesek hatékonyan védekezni a fertőzések ellen. A fertőzések lefolyása is súlyosabb.

A szem ereinek károsodása a látás elvesztéséhez vezethet (diabéteszes retinopátia). A szem ereinek fokozott folyadékáteresztő képessége lézersebészeti eljárással megszüntethető, ezzel elkerülhető a látóideg végleges károsodása. Éppen ezért a cukorbetegeknek nagyon fontos évente szemészeti vizsgálatra menniük, hogy szemkárosodásukra fény derüljön.

A vesékben is felléphet működési zavar, mely akár veseelégtelenségig fokozódhat, ami művesekezelést vagy vesetranszplantációt tehet szükségessé. Az orvos a cukorbeteg vizeletében kórosan magas fehérjeszintet (albumint) keres, mely a vesekárosodás korai jele lehet. Gyakran a vesekárosodás legkorábbi jelének észlelésekor a beteg angiotenzin konvertáló enzim-(ACE-)gátló gyógyszert kap, mely lassítja a vesekárosodás előrehaladását.

Az idegek károsodása számos tünetben megmutatkozhat. Ha egyetlen ideg károsodik, az egyik karban vagy lábban hirtelen gyengeség léphet fel. Ha a kezek, lábak és lábfejek idegei károsodnak (diabéteszes polineuropátia), kórossá válhat az érzékelés, zsibbadásról vagy égő érzésről panaszkodhat a beteg, melyet a karok és a lábak gyengesége kísérhet. A bőridegek károsodásával a sérülések esélye is megnő, mivel a beteg nem jól érzékeli a nyomás- vagy hőmérséklet változásait.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

DiabFórum magazin

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!