Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Hasznos tippek: utazás, üdülés cukorbetegen

Hasznos tippek: utazás, üdülés cukorbetegenVannak olyan élethelyzetek, melyek a megszokotton túli alkalmazkodást követelnek a diabétesszel élőktől. Az alábbiakban ezekről a helyzetekről és a megoldások módjáról olvashatnak.

Cukorbetegség: utazás, üdülés

Gépkocsi-vezetés közben legritkábban kétóránkénti vércukor önellenőrzés szükséges és célszerű, ha a vércukorszintet 6–8 mmol/l között stabilizálják (pl. óránként 1-2 db. keksz, stb. elfogyasztásával). Az inzulint soha ne tartsák sem a kalaptartóban, sem a kesztyűtartóban, sem télen, sem nyáron, és lehetőség szerint kisfokú hőszigetelést is biztosító kézitáskában vigyék magukkal. Az inzulin 30 napig lehet szobahőmérsékleten, 30 °C fölött napok alatt tönkremegy. Ugyanez vonatkozik az inzulin megfagyására is. 

Repülőn utazva tilos az inzulint és az önellenőrzés eszközeit (valamint a szükséges gyógyszereket) csomagban feladni. Ez részben a raktérben előforduló túl alacsony hőmérséklet, de nagyobb részt a csomagelveszés veszélye miatt van. Külföldi utazáshoz mindig lehetőleg kétszeres inzulinmennyiséget vigyen magával a cukorbeteg, két különböző táskában tárolva. Ha az egyik elvész, elkerülhetők a bonyolult procedúrák (csak orvosi receptre adják ki az inzulint) és a magas költségvonzat, amit az addig használt készítmény és adagoló eszközeinek külföldi beszerzése jelenthet. Meg kell említeni, hogy ha valamelyik inzulin elvész, akkor a gyorshatású inzulin többletadagjainak 5-6 óránkénti adagolásával pótolni lehet a bázis inzulint, ugyanez ultra gyorshatású inzulin használata esetén 3 óránkénti inzulinadást jelent mind éjjel, mind nappal. Ha a gyorshatású vagy az ultra gyorshatású inzulin vész el, azt a bázis inzulin emelt adagjainak adagolásával csupán igen nagyfokú vércukor ingadozások árán sikerülhet ideig-óráig pótolni.

Interkontinentális (transzkontinentális) repüléseknél más az inzulin adagolás módja, ha nyugati, más, ha keleti irányban repül a cukorbeteg. Nyugati irányú repüléseknél a nappal tartama 5–8 órával meghosszabbodik. Az ennek során fellépő többlet inzulinigényt célszerű étkezési inzulin formájában, a repülőn alkalmazott étel felszolgálási időpontokhoz, igazítani. Problematikus esetekben ezen időpontok – az indulási időhöz viszonyítva – a légitársaságoktól megszerezhetők. Ha késő délutáni vagy esti órákban érkezünk, az inzulin-adagolást a megszokott módon kell folytatni.

Keleti irányú repüléseknél a nappal és éjszaka ugyanennyivel lerövidül, pontosabban a nappal egy része az éjszakába torkollik és sokkal rövidebb időtartamú éjjelt követően, a reggeli órákban érkezik meg a gép a célállomásra. Ilyenkor az esti bázisinzulint célszerű 2–4 órával korábban adagolni, és az út folyamán felszolgált étkezésekhez megfelelő mennyiségű étkezési inzulint alkalmazni.

A cikk a reklám után folytatódik

Inzulin: fokozottan ügyeljünk a tárolásra

Melegebb éghajlaton üdülve gondoskodni szükséges az inzulin hűtéséről. Amennyiben hűtőgép nem áll rendelkezésre, kora reggel a ruhák közé helyezve bőröndben is tárolható az inzulin. Ez esetben igen kicsiny a valószínűsége annak, hogy a tárolási hely hőmérséklete napközben 30 ºC fölé emelkedjék. Bizonyos esetekben hűtőtáska, termosz használatára is szükség lehet. Téli üdülésnél mindenképpen meg kell akadályozni az inzulin megfagyását.

Idegen országok ízei

Röviden ki kell térni még az idegen tájakon jelentkező étkezési, és ezzel összefüggésben az étkezési inzulin adagolásának problémájára. Már az elutazás előtt célszerű megismerkedni a célállomáson fogyasztható ételekkel, azok szénhidrát tartalmával. Jó tudni, hogy a németnyelvű országokban, de a Baltikumban is kedvelt magas őrlésű, barna és fekete kenyerek alacsony glikémiás indexűek, ezért gyengébben emelik a vércukrot.

A mediterrán országokban az olasz pizzák, a paszták, esetleg még a lassagna kivételével a legtöbb étel alacsony szénhidrát tartalmú. Mindezek ismeretében a cukorbeteg viszonylag könnyedén megelőzheti az ismeretlen ételek elfogyasztása következtében felmerülő esetleges problémákat, közöttük a nagyobb vércukor ingadozásokat.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  inzulin  szénhidrát  utazás  vércukormérés 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!