Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

A cukorbetegség és a daganatos betegségek kockázata

A cukorbetegség és a daganatos betegségek kockázataAz utóbbi időben egyre több cikk foglalkozik az egyes betegségek, illetve az ezek kezelésére adott gyógyszerek rosszindulatú daganatok kockázatát növelő szerepével, ezért alábbi összeállításunkban ezekből tallóztunk.

Cukorbetegség és rák

A cukorbetegség és a rák két heterogén, több okra visszavezethető, komoly és krónikus megbetegedés. Epidemiológiai tanulmányok egyértelműen igazolják, hogy bizonyos típusú rákok – mint a hasnyálmirigy-, máj-, mell-, vastag és végbél-, húgyúti- és női nemzőszervi rákok – gyakrabban fejlődnek ki cukorbetegekben és kissé emelkedett a mortalitásuk is.

Számos tényező befolyásolja cukorbetegek esetében a rákok kialakulását. Ezek: a diabétesz fennállásának tartama, az anyagcsere vezetés minősége, a különféle gyógyszerek és az idült szövődmények esetleges fennállása. Éppen ezért igen nehéz megbecsülni egy cukorbeteg rák-kockázatát. Az bizonyos, hogy a hiperinzulinémia kedvez a rák kifejlődésének, mivel az inzulin egy növekedési faktor, kifejezett anyagcsere- és sejtosztódást fokozó hatással, ami a rákos sejtek szaporodását elősegíti. Ehhez járul még hozzá a kövérség, a magas vércukorszint és a fokozott oxidatív stressz a cukorbetegeknél.

A vércukorcsökkentő szerek általában nem játszanak szerepet, kivéve a metformint, amely egyértelműen csökkenti a rák kockázatát. Éppen ezért cukorbetegek esetében fokozott odafigyelés, gyakoribb rákszűrés szükséges, állapítják meg P. Vigneri és munkatársai közleményükben. (Forrás: Endocr Relat Cancer 2009. július)

A magasabb inzulinszintek és a mellrák kapcsolata

Korábban is ismert volt, hogy a menopauza után az elhízott és cukorbeteg nőknél fokozott a mellrák kockázata, mivel mindkét esetben fennáll az inzulinrezisztencia, mely magasabb vér-inzulinszintekkel jár együtt. Mindeddig csupán néhány esetben vizsgálták a direkt kapcsolatot az inzulinszintek és a fokozott mellrák kockázat között.

Dr. Geoffrey Kabat a New York-i Albert Einsten College of Medicine kutatója 5450 nő hat éven át végzett vizsgálata során ismételten elemezte a vér inzulinszinteket, majd ezt követően 8 év múlva a fellépett mellrák eseteket. A 190 mellrákos nő esetében azt találták, hogy az inzulinelválasztás felső harmadába eső nőknél kétszer gyakrabban lépett fel a rák, mint a legalacsonyabb inzulin szintekkel rendelkezők esetében.

Érdekes volt a megfigyelés azon része, amely szerint a sovány nőknél szorosabb volt a kapcsolat a mellrák és az inzulinszintek között, mint a kövér nők esetében. Tehát a kövérség önmagában nem fokozta a mellrák kockázatát, bár a sovány nők alacsony száma miatt ebből végérvényes következtetést nem lehet levonni. Azonban az mindenképpen valószínű, hogy az idősödő nők ésszerű diétája és a fokozott testmozgás nem csupán a cukorbetegség, hanem a mellrák ellen is véd, mivel csökkenti az inzulin elválasztást. (Forrás: International Journal of Cancer, 2009. július).

A cikk a reklám után folytatódik

Metformin és rák

A Diabetes Care júniusi online számában G. Libby és munkatársai a skóciai Dundee egyeteméről 10 éven át metforminnal, illetve metformin nélkül kezelt, több mint 8.000 2-es típusú cukorbeteg adatait elemezve azt találták, hogy az előbbiek csoportjában 63%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint a más szerekkel kezeltek között. Ezért további vizsgálatok végzését javasolják.

Egy másik, a Cancer Causes Control augusztusi számában J.L. Wright és J.L Stanford Seattle-i urológusok tollából megjelent közlemény arról számolt be, hogy 1000 metforminnal és 900 metformin nélkül kezelt cukorbeteg férfi esetének elemzése kapcsán a metforminnal kezeltek között 66%-kal kevesebb volt a prosztatarák fellépése.

Végül a Gastroenterology augusztusi számában Donghui Li texasi gasztroenterológus 2004 és 2008 között észlelt 973 hasnyálmirigy rákos, (köztük 259 cukorbeteg) és 863 rákmentes (köztük 109 cukorbeteg) esetét elemezte. Azt találták, hogy a metforminnal kezelt cukorbetegek között 62%-kal kevesebb volt a hasnyálmirigy rák, mint a más vércukorcsökkentő készítménnyel (inzulinnal vagy szulfanilureával) kezeltek között.
(Valószínűleg ezen adatok nyilvánosságra kerülése is szerepet játszott abban, hogy mind az Amerikai (ADA), mind az Európai (EASD) Diabetes Társaság javasolja lehetőleg minden 2-es típusú cukorbeteg esetében a metformin alkalmazását is – a referáló megjegyzése). (Forrás: Diabetes Care, 2009 június)

Biztonságos a glargin inzulin

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) megerősítette a glargin inzulin biztonságosságát. A sanofi-aventis bejelentette, hogy a glargin inzulin injekcióval kapcsolatos bizonyítékok áttekintése után az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszereket Értékelő Bizottsága (CHMP) megerősítette, hogy a termék biztonságos, és úgy ítélte meg, hogy nincs szükség az alkalmazási előírása módosítására.

Az EMEA sajtóközleményben jelentette ki, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok és a Diabetologia című folyóiratban megjelent publikációk mélyreható vizsgálata alapján újra megerősítette korábbi megállapításait. A négy vizsgált adatbázis elemzése esetében megállapítást nyert, hogy módszertanilag korlátok és hiányosságok fedezhetőek fel, így nem bizonyító erejűek azok az eredmények, melyeket a glargin inzulin használata és a rosszindulatú daganatok kialakulásának nagyobb kockázata közötti lehetséges összefüggéssel kapcsolatosan közölnek. Ez fontos és megnyugtató információ a glargin inzulint használó betegek számára. A glargin tehát továbbra is a korábban megszokott módon alkalmazható a klinikai gyakorlatban.

Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  daganatos megbetegedés  rák 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!