Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Cukorbetegség: a csendes gyilkos

Cukorbetegség: a csendes gyilkosA Diabetes UK nevű brit egészségügyi szervezet adatai szerint a tavaly 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 56 százaléka még csak nem is gyanította, hogy beteg. Ennek fő oka, hogy az emberek nem ismerik fel a cukorbetegség első, korai jeleit.

A 2-es típusú cukorbetegség késői diagnózisa jelentősen növeli a súlyosabb komplikációk, szövődmények (szívbetegség, agyvérzés, vakság, veseelégtelenség, végtagelhalás) kialakulásának esélyeit. A betegséggel diagnosztizált páciensek közel felénél kimutathatók a járulékos megbetegedések korai jelei.

A legtöbb beteget teljesen véletlenül, rutintesztek vagy szűrések során diagnosztizálják: csupán a páciensek 16 százalékát teszik ki azok, akiket célzott diabétesz szűrések során diagnosztizálnak.

A Diabetes UK becslései szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 500000 diagnosztizálatlan cukorbeteg él.

A cikk a reklám után folytatódik

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

"Mindenképpen szükséges, hogy az emberek tisztában legyenek a 2-es típusú cukorbetegség tüneteivel és veszélyeivel, és vizsgáltassák ki magukat, ha akár csak a gyanúja is felmerül, hogy esetleg diabéteszesek lehetnek - nyilatkozta Douglas Smallwood, a Diabetes UK vezérigazgatója - A korai felismeréssel elkerülhetjük a súlyosabb komplikációk kialakulását."

Az állandó szomjúság lehet az egyik jel. A többi pedig a gyakori vizelés, az állandó éhség, a kimerültség, az akaratlan fogyás, a lassan gyógyuló sebek, a száraz és viszkető bőr, a láb érzéketlensége vagy bizsergése és a homályos látás. Azonban nem minden cukorbetegnél jelentkeznek tünetek.

Az Egyesült Államokban több, mint 8 millió 60 év feletti ember cukorbeteg. A diabéteszeseknek csak kis százaléka szenved 1-es típusú cukorbetegségben, amely jellemzően 30 éves kor alatt kezdődik és amelyben a szervezet nem képes inzulint termelni. 90 százalékban a 2-es típusú cukorbetegség fordul elő, amely rendszerint 40 éves kor felett jelentkezik és előfordulása a kor előrehaladtával nő, ekkor a szervezet nem termel elég inzulint vagy nem képes felhasználni azt. Az elhízás és a mozgásszegény életmód megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az úgynvezett pre-diabéteszben szenvedőknél a vércukorszint magasabb, de nem éri el a cukorbetegség kritériumát, náluk fokozottabb a cukorbetegség kifejlődésének kockázata. Ez azonban a testsúly csökkentésével és testmozgással csökkenthető, különösen idős emberek esetében. A szakértők azt javasolják, hogy a 45 év felettiek rendszeresen jelenjenek meg szűrővizsgálaton, mivel ők fokozottan veszélyeztetettek a 2-es típus szempontjából.

A vércukorérték hosszú ideig egyenletesen magas lehet, lényegében különösebb tünetek nélkül. Gyakran előfordul, hogy a diabéteszt szemészeti vizsgálatkor, a szemfenéki eltérések nyomán fedezik fel. Az sem ritka, hogy a szövődmények következtében kialakult betegségek (szívinfarktus, agyvérzés, magas vérnyomás, vesebetegség) miatt kórházba kerülteknél csak ilyenkor, tehát túl későn derül ki a diabétesz.

Közismert, hogy a magyar lakosság 5 százaléka cukorbeteg, de ez az arány az idősebb, 60 év feletti korosztályban 10 százalék körüli lehet. A diabéteszesek többsége, (kb. 90 százalék) a 2-es típusba tartozik, ők diétával, esetleg a diéta és tabletták kombinációjával jól kezelhetők. Esetükben inzulinkezelés akkor válik szükségessé, ha az előbb említett módszerekkel nem sikerül a vércukorszintet megfelelő tartományban tartani.

A Diabetes UK szakértői szerint a brit kormány új Vascular Risk and Management elnevezésű egészségügyi programja segítheti a cukorbetegek diagnosztizálását a 40 és 74 év közötti korosztályban.

"A legfontosabb, hogy a cukorbetegség felismerését elősegítő tesztek és tájékoztatók mindenhol elérhetők legyenek, és az emberek tudjanak és törődjenek ezzel a problémával" - nyilatkozta Mr. Smallwood.

Kapcsolódó kifejezések: 2-es típusú diabétesz  cukorbetegség 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!