Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Zsófia napja van. Holnap Diána napja lesz.
A+ A A-

A szexről őszintén cukorbetegeknek

A szexről őszintén cukorbetegeknekEgyre többen tudják, hogy a diabétesz jelentősen megnöveli az infarktus, vagy az agyvérzés kockázatát. Azzal viszont még a cukorbetegek közül is kevesesen vannak tisztában, hogy betegségük akár szexuális zavarokhoz is vezethet.

Bár igaz, hogy ezt az elsősorban a férfiakat érintő problémát sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni, szerencsére az érintettek számára is van remény. A kialakult kedvezőtlen érszövődmények ugyanis lényegesen lassíthatóak, vagy akár teljesen meg is állíthatóak!

A férfiakat merevedési zavar fenyegeti

A statisztikák szerint a cukorbeteg férfiak 50%-ának volt már gondja az erekció elérésével és megtartásával. A potenciazavar mögött a merevedésben fontos szerepet játszó kiserek károsodása állhat, így a merevedési zavar a cukorbetegség jellemző érszövődménye. A cukorbeteg férfiaknak egészséges társaikhoz képest háromszor annyi esélyük van rá, hogy megtapasztalják ezeket a problémákat.

Ám az úgynevezett erektilis diszfunkciónak több oka is lehet, nem csak maga az alapbetegség. A rosszul beállított vércukorszint okozta károsodások mellett jelentősen növeli a kockázatot a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a dohányzás valamint a túlzott alkoholfogyasztás is.

Ugyancsak negatívan befolyásolják a szexuális teljesítőképességet bizonyos gyógyszerek (például egyes vérnyomáscsökkentők vagy antidepresszánsok) illetve olyan pszichés tényezők is, mint a stressz, a depresszió – vagy éppen a „felsüléstől” való félelem.

Mit tehetnek az érintettek?

A legfontosabb a megelőzés: a folyamatosan normális értékek között tartott vércukorszint, és mindezek előfeltételeként az egészséges életmód, az orvosi előírások betartása alapvetően csökkenti a diabéteszes szövődmények – így a szexuális zavarok kockázatát is.

A szexről őszintén cukorbetegeknekAzoknak sem kell kétségbeesniük, akik már megtapasztalták a merevedési zavart. Kezelőorvosuk segítségével átgondolhatják, milyen konkrét okok állnak tüneteik hátterében, majd a szakember javaslatára megtehetik a szükséges életmódbeli változtatásokat, ill. a gyógyszeres kezelés pontosítását.

A legrosszabb, amit a beteg tehet, ha nem foglalkozik a problémával, vagy épp ellenkezőleg, ha a szorongás elhatalmasodik rajta. Bár a témáról egyáltalán nem könnyű beszélni, még a partnerrel sem, megéri legyőzni a félelmeket, és higgadtan mérlegelni a kezelési lehetőségeket. Egy nyugodt beszélgetés – akár orvossal, házastárssal – már önmagában fél siker!

 

A nők is érintettek lehetnek

Szexuális problémáik azonban nem csak a cukorbeteg férfiaknak lehetnek! A nők is ki vannak téve a magas vérnyomás, a stressz és a depresszió okozta gondoknak. Az alábbi tünetek megjelenését érdemes komolyan venni, és konzultálni a kezelőorvossal: csökkenő szexuális érdeklődés, hüvelyszárazság, kellemetlen érzés aktus közben, nehézségek az orgazmus elérésében. Mindezekre szintén van megoldás, még ha nem is olyan könnyű megtalálni. Sok figyelem, türelem és nyitottság szükséges hozzá, mind a páciens, mind partnere, mind az orvos részéről.

A jól kontrollált vércukorszint segít megelőzni a szövődményeket

Ahogyan az a fentiekből is látható, a káros vércukor-ingadozások kivédésén nagyon sok múlhat, akár még maga a párkapcsolat is. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése tehát a cukorbeteg egyik legfontosabb feladata.

A szexről őszintén cukorbetegeknekAz Accu-Chek® Active vércukormérő készülék a Roche-tól – megoldás a mindennapokra

A Roche innovatív és emberközeli gyógyászati megoldásokkal segíti a cukorbetegek mindennapjait. Ezért fejlesztette ki az Accu-Chek® Active vércukormérő készüléket, amely maradéktalanul kielégíti a korszerű vércukormérőkkel szemben elvárható követelményeket.

Esztétikus forma, gombnyomás nélküli mérés, 5 másodperces mérési idő, 7-14-30 napos átlagszámítás lehetősége, étkezés előtti és utáni vércukorértékek megkülönböztetése, fejlett adatelemzés és laboratóriumi pontosság gondoskodik róla, hogy az Accu-Chek® Active a diabéteszesek hasznos társa lehessen a rendszeres vércukormérésekben.

Az Accu-Chek® Active vércukormérő készüléket keresse a gyógyszertárakban, a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Az Accu-Chek Active és Softclix készülékek gyógyászati segédeszközök.

További információk

A termékkel és a vércukorméréssel kapcsolatos információkért keresse fel a www.vercukormeres.hu oldalt.


A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!


Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  merevedési zavar  szex  vércukorszint 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!