Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

A terhességi cukorbetegség elkerülhető

A terhességi cukorbetegség elkerülhetőA várandósságok 3-10%-ánál figyelnek meg kisebb-nagyobb cukoranyagcsere-zavart. A terhességi cukorbetegséget minden esetben nagyon komolyan kell venni, hiszen kezeletlenül az anyai és magzati következményei egyaránt súlyosak, életveszélyesek is lehetnek.

A terhesség alatt előforduló cukorbetegséget gesztációs diabétesznek nevezik

Ha bekövetkezett, akkor sem kell megrémülni: a szigorúan betartott diéta, valamint az orvos által előírt egyéb teendők pontos követése segíthet kivédeni a szövődményeket.

Milyen okokra vezethető vissza?

A terhességi cukorbetegség gyakorisága szoros összefüggést mutat a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen táplálkozással és az elhízás fokozódó gyakoriságával. Mára már ismert, hogy genetikai hajlam is szerepet játszik.

A cukortolerancia romlása ugyanakkor teljesen természetes folyamat terhesség alatt. Annak tudható be, hogy a kismama szervezetében az inzulinnal ellentétes hatású hormonok (pl. pajzsmirigyhormon, növekedési hormon, mellékvesekéreg-hormonok, stb.) elválasztása a terhesség 21. hetétől meredeken nő. Így a 27. héten a terhes nőnek a cukoranyagcsere egyensúlyának biztosítására már kétszer, a 36. hétre 3-4-szer annyi inzulint kell termelnie, mint terhességen kívül.

Egy egészséges szervezetű anyukának mindez nem gond, ám az elhízás, az inzulinrezisztenciaa sejtek inzulin iránti érzéketlensége –, a mozgásszegény életmód és a veleszületett genetikai hajlam sok nő esetében oda vezet, hogy az inzulin-ellenes hormonok „legyőzhetik” az inzulint, így lényegében inzulinfüggő cukorbetegség következik be.

Az inzulin ellen ható, úgynevezett „kontrainzuláris” hormonok hatására a normális cukorértékek is különböznek terhesség alatt a nem terhes nők hasonló értékeivel összehasonlítva.

 

Milyen káros szövődményei lehetnek a gesztációs diabétesznek?

  • A terhesség is nehezebben következik be, és gyakoribb a korai spontán vetélés.
  • Gyakoribb a magzati fejlődési rendellenesség.
  • A terhesség második harmadától a magzat súlyának növekedése felgyorsul, egyre jelentősebb lesz a magzatvíz-termelés.
  • Gyakoribb a terhességi toxémia.
  • Bár anyai cukorbetegségre a magzat óriásnövése a jellemzőbb, toxémia vagy más okból kialakult lepényelégtelenség miatt méhen belüli növekedés-visszamaradással is találkozunk.
  • A gyermek megszületése után gyakori a magzati alacsony vércukorszint (hipoglikémia), ami intenzív ellátást igényelhet.
  • A terhesség bármely időpontjában gyakoribb a magzat elhalása.

A terhességi cukorbetegség elkerülhetőHogyan szűrik és kezelik a terhességi cukorbetegséget?

A kismamákat terhességük során rutinszerűen – terheléses vércukorvizsgálattal – szűrik, így ideális esetben a gesztációs diabétesz nem marad rejtve a kezelőorvos előtt.
A kezelésben az első lépés a megfelelő, személyre szabott diéta összeállítása. Az esetek nagy részében mindez elegendőnek bizonyul, ám előfordul, hogy emellett inzulinkezelés is szükséges.

A gesztációs diabéteszben szenvedő kismama feladata, hogy egyenletesen tartsa vércukorszintjét. Ha a kezelőorvos úgy látja jónak, ennek ellenőrzésére rendszeres otthoni vércukormérésre is szüksége lehet.

A terhességi cukorbetegség elkerülhetőAz Accu-Chek® Active vércukormérő készülék a Roche-tól – megoldás terhességi cukorbetegség esetén is

A Roche innovatív és emberközeli gyógyászati megoldásokkal segíti a cukorbetegek mindennapjait. Ezért fejlesztette ki az Accu-Chek® Active vércukormérő készüléket, amely maradéktalanul kielégíti a korszerű vércukormérőkkel szemben elvárható követelményeket.

Esztétikus forma, gombnyomás nélküli mérés, 5 másodperces mérési idő, 7-14-30 napos átlagszámítás lehetősége, étkezés előtti és utáni vércukorértékek megkülönböztetése, fejlett adatelemzés és laboratóriumi pontosság gondoskodik róla, hogy az Accu-Chek® Active a diabéteszesek hasznos társa lehessen a rendszeres vércukormérésekben.

Az Accu-Chek® Active vércukormérő készüléket keresse a gyógyszertárakban, a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

 

Az Accu-Chek Active és Softclix készülékek gyógyászati segédeszközök.

További információk

A termékkel és a vércukorméréssel kapcsolatos információkért keresse fel a www.vercukormeres.hu oldalt.


A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!


Címkék:

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!