Ma Dénes napja van. Holnap Erhard napja lesz.
A+ A A-

Egyetlen vizsgálat a cukorbetegség diagnózisához

Egyetlen vizsgálat a cukorbetegség diagnózisáhozEgy nemzetközi szakértői bizottság azt sürgeti, hogy a hemoglobin A1C vizsgálata legyen a standard módszer a cukorbetegség diagnosztizálására, mivel így pontosabban meghatározható a betegség kockázata, továbbá kivitelezéséhez nem szükséges éhezni.

Az Amerikai Diabetológusok Szövetsége (ADA) 6,5 százalékban határozta meg a normál HbA1C érték felső határát

Dr. David Nathan, a szakértői bizottság elnöke, a bostoni Massachusetsi Közkórház diabéteszközpontjának vezetője az ADA New Orleansban rendezett éves gyűlésén elmondta, ez a módszer alapjaiban tér el a hagyományos vércukorvizsgálattól, amely egyetlen vércukorértéket mér egy adott pillanatban.

Az irányelvek hivatalossá tétele előtt azok gyakorlati bizottságok elé kerülnek majd, az előzetes a Diabetes Care folyóirat júliusi számában lesz olvasható.

HbA1C: jelzi a cukorbetegség kockázatát

Jelenleg kétféle vizsgálatot használnak a cukorbetegség diagnózisának felállításában, az éhgyomri vércukorszint mérését, illetve az orális glükóztolerancia-vizsgálatot, mindkettő csak rövidtávon mutatja a vércukor esetleges eltéréseit és a vérvétel előtt éhezésre van szükség. A vércukorszintet emellett nagyon sok minden befolyásolja, a testmozgás, az étkezés, egy esetleges megfázás vagy a vérminta tárolási hőmérséklete. „Emiatt sokszor nehéz értékelni az eredményeket” – magyarázta Nathan. „Az A1C esetében ez nem számít, ezért részesítjük előnyben ezt a módszert, mert elvégezhető vacsora előtt, vacsora után, náthásan, vagy bármikor.”

A cukorbetegség közel 24 millió amerikait érint, leggyakoribb szövődménye a retinopátia, a szem ideghártyájának elfajulása, ami akár vaksághoz is vezethet. Mivel ez pontosan mérhető, ez alapján határozták meg azt az A1C szintet, amely felett a cukorbetegség fokozott kockázatával kell számolni, ez jelenleg 6-6,5 százalék.


A konferencián résztvevő egyes szakemberek azonban azt mondták, a hagyományos vércukorvizsgálatot nem szabad teljesen elvetni, mivel a világ szegényebb részein az A1C vizsgálat nem hozzáférhető, azonban Nathan szerint a fejlett országokban 2009-ben már ezt a módszert kellene alkalmazni.

Kapcsolódó kifejezések: HbA1C  cukorbetegség  diabétesz  hemoglobin  retinopátia  szövődmény 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!