Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Nők szexualitása cukorbetegségben

Szexualitás a cukorbetegségbenA cukorbeteg nők 30-40%-a szenved szexuális problémáktól. A férfiak impotenciájával kapcsolatban elterjedt a köztudatban, hogy az erekciós zavarokért a péniszt behálózó erek és idegek sérülése a felelős. Mindez azt sugallja, hogy a nők szexualitás zavarai is hasonló okokra vezethetők vissza.

Kevés szó esik azonban a pszichés problémákról, jóllehet semmi összefüggés nem mutatható ki a cukorbetegség és szexualitási gondok között! Gyakran a gond a vágy hiánya.

A nemi vágy hiánya elsősorban pszichikai eredetű, jóllehet természetesen a fiziológiás állapot, fáradság, stressz, hormonhiány, szintén csökkentik. A legtöbb esetben a nőknek mentális, lelki okok állnak a nemi vágy elmaradása mögött. Elsősorban félelmek, félelem a gyermekáldástól.

Szerepet játszhat az is, ha a partner a nő cukorbetegsége miatt félve közelít hozzá, de szükséges mindenképp a megfelelő környezet, a hangulat megteremtése, az egymásra hangolódás és előjáték.

Az előjáték során az izgalmi állapot növekedésére bekövetkező fiziológiás válaszok (nedvesedés, medence izmok ellazulása, a csikló és szeméremajkak megduzzadása) mind alapvető előfeltételei az aktus élvezetessé tételének. Orgazmushoz megfelelő testi-lelki kondíció és pszichés ellazulás kell. A depresszió lenyomja a libidót. A nők gyakrabban szenvednek ettől a betegségben, mint a férfiak.

Cukorbetegség esetén a tartósan magas vércukorszint is teremthet depresszív állapotot. A szexuális aktus sok energiát fogyaszt. Aktus után hirtelen leeshet a vércukorszint. Ezért célszerű a cukorbeteg hölgyeknek szeretkezés után ellenőrizni a vércukorszintet, enni egy pár falatot.

A szexualitás minden emberben ott rejlő ősi ösztön, amely él és működik cukorbetegség esetén is, csak elő kell csalogatni, oda kell figyelni rá.

Kapcsolódó kifejezések: cukorbeteg  erek  erekciós zavar  idegek  pénisz  szexualitás 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!