Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Az alkohol hatása és a cukorbetegség

Az elmúlt évek nagy vizsgálatainak eredményének alapján megállapítást nyert, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségeket, és az azok következményeként bekövetkező halálozást.

A cukorbetegség és a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatása

A napi 1 dl - főként vörösbor - alkohol elfogyasztása számottevően mérsékli az agyi katasztrófa és a szívinfarktus kockázatát. A cukorbetegek azonban különleges csoportot alkotnak és mindezidáig nem volt bizonyított, hogy az alkohol jótékony hatását tükröző eredmények vajon rájuk is vonatkoztathatóak-e.

A közelmúlt nagy tanulmányai meggyőzően bizonyították, hogy az alkohol cukorbetegekben is mérsékli a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát, miután az alkoholt csak kis mennyiségben fogyasztó cukorbetegek körében statisztikailag kevesebb szívhalált dokumentáltak. Az alkoholnak eme jótékony hatása feltehetően annak köszönhető, hogy mérsékelt alkoholfogyasztás esetén emelkedik HDL-koleszterin (jótékony koleszterin) szintje, csökken a trombózisért felelős vérlemezkék összecsapzódása, valamint a szövetek is érzékenyebbé válnak az inzulinra.

Mindezen eredmények azt tükrözik, hogy a csekély - mérsékletes alkoholfogyasztás - csökkentheti a cukorbetegek szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát, de ez semmiképpen nem azt jelenti, hogy az eddig alkoholt nem fogyasztó betegeket rendszeres alkoholizálásra kellene biztatnunk. (E.Zouridakis, J.C. Kaski)

Az alkohol így válik egészségükre...

Amióta az alkoholt ismeri az emberiség, azóta folyik a vita a szeszes italok fogyasztásának előnyeiről és hátrányairól, meg persze a túlfogyasztás következményeiről... Idézzünk két rövid részletet Pál apostol Timotheushoz írott leveléből: „Ne légy tovább vízivó, hanem élj egy kevés borral, gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintettel."

”Mielőtt valaki félreértené az intelmet, rögtön hozzátesszük, ugyanebben a levélben szerepel, hogy a püspök „ne legyen borozó”. Ami a szeszes italok és az egészség összefüggéseit illeti, ma már egyértelműen bizonyított, hogy a kis mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása némi védelmet nyújt az érrendszeri megbetegedések ellen. A hatásmechanizmus egy J-alakú görbével jellemezhető. A J-betű legalacsonyabb pontja jelenti a kis mennyiségű alkohol jótékony hatását, a balra lévő kis görbület mutatja a teljes alkoholmentességből fakadó némi hátrányt, viszont a jobbra lévő hosszú szár az alkoholfogyasztás növekedésével hatványozottan emelkedő veszélyes kockázatokat tükrözi.

Mi tehát az a mennyiség, amely nem káros, inkább előnyös az egészségre?

Semmiképpen sem több, mint napi 10-20 g alkohol, ami 1,5 dl bornak felel meg. Egyes vélemények szerint ugyanilyen hasznos, ha ezt a mennyiséget 2–4 cl égetett szesz, vagy akár 3–4 dl sör formájában fogyasztjuk. A legmeggyőzőbb érvek mégis a jelzett mennyiségű vörösbor mellett szólnak, elsősorban a magas polifenoltartalom miatt.

Olvasóinkat persze elsősorban a cukorbetegség és az alkohol összefüggése érdekli. A naponta kispohárnyi vörösbor számukra is előnyös lehet, de szögezzük le, hogy a borfogyasztás nem ellensúlyozza a legfőbb kockázati tényezők – magas vércukor, kóros vérzsírszintek, magas vérnyomás – káros hatásait. Csupán ezek ideális szintjei mellett képes valami keveset javítani a kórjóslaton.

Tehát ha a cukorbetegnek jól esik egy kis itóka és betartja az alapszabályokat, nem szükséges teljesen megtartóztatnia magát. A következő szempontokat viszont soha ne feledje:

  • még alkalmanként, sőt az ünnepeken sem léphetők túl a korábban részletezett mennyiségi határok;
  • feltétlenül kerülendő a cukros likőrök, desszertborok, édes pezsgők fogyasztása, mert ezek nagyon megemelhetik a vércukorszintet;
  • az alacsony alkoholtartalmú, de malátacukrot tartalmazó sörök közepesen emelik a vércukrot, ezekből két dl-nyi mennyiség kb. 1/2 zsemlének felel meg;
  • szem előtt kell tartani, hogy az igen alacsony cukortartalmú száraz borok, száraz pezsgők, valamint a cukrot nem tartalmazó égetett szeszes italok (pálinka, brandy, vodka, whisky stb.), mivel az alkohol májenzim-méreg, blokkolják a glukoneogenezist, a keményítő glukózzá bontását. Tehát alkohol hatására a máj nem, vagy alig bocsát cukrot a keringésbe, ami abban az esetben, ha egyidejűleg nem kerül sor szénhidrát-bevitelre, nagyon könnyen a vércukorszint gyors zuhanásához, hipoglikémiához vezethet. Ennek fokozott a veszélye, ha az alkoholt fogyasztó cukorbeteg azonos időben fizikai aktivitást is végez, azaz fut, gyalogol, kerékpározik, táncol vagy akár szeretkezik. Ez különösen érvényes az inzulinkezelés alatt álló vagy szulfanilurea-készítményt szedő cukorbetegekre. Tehát: ha vércukorcsökkentő alkoholfélét iszik a dibabéteszes, tanúsítson önmérsékletet, és egyidejűleg fogyasszon szénhidrátot is. Ilyenkor biztonsági okokból ajánlatos soron kívül ellenőrizni vércukorszintjét!
  • a cukorbetegnek tudnia kell, hogy az alkohol, akár a napi két dl-t meghaladó bor is, jelentősen megemelheti a vér trigliceridszintjét, ami már az érrendszeri szövődmények fokozott kockázatával jár.

Végezetül: azt tanácsoljuk, hogy mind a hétköznapokon, mind az esetleges ünnepek alkalmával legyenek mértékletesek, különösen az alkohol tekintetében, és ne feledjék, a mérce a biztonságosan alacsony szint. Csak így válhat (és váljon!) egészségükre.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkohol  cukorbetegség  szív- és érrendszer  vörösbor 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!