Ma Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
A+ A A-

Cukorbetegség és a vese működése

Cukorbetegség és a vese működéseEurópában mintegy 4 millió ember szenved 1-es típusú és kb. 36 millió 2-es típusú cukorbetegségben. A modern terápia és diéta következtében a betegek túlélése lényegesen javult, és így egyre többen érik meg azt az időt, amikor a cukorbetegségben veseelváltozások alakulnak ki.

A cukorbetegségben jelentkező veseelváltozásokat diabéteszes nefropátiának nevezzük. Az 1-es típusban a nefropátia gyakoribb és általában 10 év után okoz tüneteket. A 2-es típusban a nefropátia ritkább és az első tünetek megjelenéséig legalább 5 év szükséges.

Veseelváltozások diabéteszes nefropátiában

A kezdeti időszakban, amikor a vese működése még nem mutat eltérést, gyakori a vesék megnagyobbodása, amit ultrahang-vizsgálattal lehet kimutatni. Az egyik lényeges elváltozás, hogy a vese érgomolyagában megnő a nyomás, ami miatt a vese károsodik. A másik eltérés, hogy a vizeletben fehérje jelenik meg, ami tovább rontja a vese működését.

A veseelváltozások ritkábban és lassabban alakulnak ki, ha a cukorbetegséget jól kezelik és a beteg betartja az ajánlott mennyiségű szénhidráttartalmú diétát. Cukorbetegeken gyakori a magas vérnyomás. A magas vérnyomás is elősegíti a vese károsodását és a vese elégtelen működésének kifejlődését. A magas vérnyomás megfelelő gondos kezelése ezért is szükséges. Ennek kezelésére olyan gyógyszereket kell választani, melyek a vérnyomás csökkentésén kívül mérséklik a fehérjeürítést is. A vizelethajtók is vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Vérnyomáscsökkentő hatásukat elsősorban nátriumürítést fokozó és enyhe értágító tulajdonságuknak köszönhetik.

Életmódváltoztatás

Gyógyszeres kezelés mellett szükség van életmód-változtatásra is. A táplálék kalória tartalmának megszorításával és a mozgás fokozásával törekedni kell az ideális testsúlyra. Kövér betegeken már 3-5 kg testsúlycsökkenés is mérsékelheti a vérnyomást és javítja a szénhidrát-anyagcsere zavarát. Diabéteszes nefropátia esetén gyakoribbak a húgyúti infekciók. Előfordul gennyvizelés és klinikai tünetek nélküli baktériumürítés. Az utóbbi esetben is szükséges az antibiotikumos kezelés, de figyelembe kell venni a gyógyszer esetleges vesekárosító hatását is.

Cukorbeteg diéta

A diabéteszes diéta viszonylag több fehérjét, a veseelégtelenség diétája kevesebb fehérjét és több szénhidrátot tartalmaz. Kevés szénhidrátot, kevés fehérjét, kevés zsírt és magas kalóriát tartalmazó diéta összeállítása sokszor igen nagy leleményességet és önfegyelmet igényel. Ha eleinte ez nem sikerül, ne keseredjenek el és ismételten vegyék igénybe a dietetikus vagy az orvos, illetve mindkettő segítségét és tanácsát.

A cukorbetegség és a veseelégtelenség diétájában közös a liszttartalmú ételek csökkent fogyasztása. A liszt is sok fehérjét tartalmaz. Például egy zsemléből ugyanannyi "veseméreg" keletkezik, mint egy tojásból. Mindenki tudja, hogy egy tojás értékesebb táplálék egy zsemlénél. A vesebetegeknek inkább a biológiailag értékesebb fehérjetartalmú ételeket ajánljuk.

Dialízis

Évek során a diabéteszes nefropátia előrehaladása olyan fokú veseelégtelenséghez vezethet, amikor az élet már csak művi méregtelenítéssel tartható fenn. Az érszövődmények csökkentése céljából a cukorbetegeknél dialízist a nem cukorbetegeknél korábban 4-500 µmol/l szérumkreatininnél érdemes elkezdeni.

Sokan a művesekezeléssel szemben a hasi dialízist ajánlják. Kevesebb a szív- és érrendszeri szövődmény. Kevésbé van kitéve a beteg kórházi fertőzéseknek. A CAPD-kezelés hátránya, hogy a hashártya elváltozása miatt a dialízis elégtelenné válhat.

Veseátültetés

A cukorbetegek veseátültetésének eredményei rosszabbak, mint a nem cukorbetegeké. A veseátültetés után is megmarad a cukorbetegség, sőt az ekkor kapott gyógyszerek a szénhidrátanyagcsere-zavart ronthatják. A cukorbetegség a beültetett vesét károsíthatja. A vese és a hasnyálmirigy együttes átültetésével igyekeznek a cukorbetegség káros hatását kiküszöbölni. A két szerv együttes átültetéséről a vélemények megoszlanak, de többen számolnak be kedvező eredményekről.

A nem teljes hasnyálmirigy, hanem csak a szigetsejt beültetésének szövődményei lényegesen kisebbek, de az eredmények nem érik el a teljes hasnyálmirigy átültetésének eredményeit.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  dialízis  diéta  vese 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!