Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

A cukorbetegség kezelése - az inzulinterápia

A cukorbetegség terápiájának sikere mindig több tényezőn múlik - több mozgásra, kisebb kalória-bevitelre, és ha ez már nem elegendő, sok esetben gyógyszerek adására is szükség lehet.

A kutatások szerint, a mozgás és megfelelő táplálkozás mellett az inzulin alkalmazása kínálja a legnagyobb esélyt a vércukorszint csökkentésére és a 7% alatti A1c-érték (HbA1c) elérésére.

A cukorbetegség kezelése során az orvosi cél a normális vércukorszint elérése, amit az A1c 7% alatti értéke is jelez, és ami segít megelőzni a szövődményeket. Legalább ilyen fontos azonban, hogy az alkalmazott terápia kényelmesen illeszkedjen az adott beteg életmódjához. A korábbi szokásokkal ellentétben, amikor az inzulinterápiát a lehető legkésőbbre halasztották, a mai szakmai álláspont szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél korábban kezdik el inzulin alkalmazását.

Inzulinfajták a cukorbetegség kezeléséhez

Az inzulinnak számos fajtája van: ultrarövid-, rövid-, közép- és hosszúhatású. Az azonban mindegyikben közös, hogy használatuk - csakúgy, mint bármely engedéllyel forgalomba hozott gyógyszernek - abszolút biztonságos.

Az ultrarövid hatású inzulinok már 15 perccel a beadás után elkezdenek hatni, maximális hatásuk fél-másfél óra múlva jelentkezik. Közvetlenül étkezés előtt, étkezés közben vagy rögtön utána szokták őket használni. Bár hatásuk 2-5 óra hosszat tart, ez arra nem elég, hogy az étkezések között végig egyensúlyban tartsák a vércukorértéket, ezért gyakran hosszabb hatású szerekkel kombinálják őket. Legnagyobb előnyük abban rejlik, hogy könnyen beilleszthetők az étkezések rendjébe és kivédik az evést követő vércukorszint-kiugrásokat.

A rövid hatású inzulinok - gyakran nevezik őket hagyományos inzulinnak is - a beadást követő fél óra múlva kezdenek hatni, legnagyobb hatásukat 2-4 óra múlva érik el. Étkezések előtt 30-45 perccel adva, csökkentik az étkezés okozta vércukor-emelkedést. Legfeljebb 8 órán keresztül tarthat a hatásuk.

A közepes hatású inzulinok adásának célja, hogy az étkezések között is egyensúlyban maradjon a vércukorszint. Az ilyen típusú szereknek, nagyjából 12 órával a beadás után, aktivitási csúcsuk van, és hatásuk 8-24 óra hosszat tart. Gyakran kombinálják őket rövid hatású inzulinnal.

A hosszú hatású inzulin-analógok 24 óra hosszat a vérben marad, és kifejtik hatását, ezáltal használata kényelmes és állandó kontrollt biztosít. Minthogy az úgynevezett bazális vagy hosszú hatású inzulinból 24 órán keresztül, egyenletes sebességgel oldódik ki a hatóanyag, ez általában jobb vércukor-kontrollt biztosít, így csökkentve a diabétesz okozta komplikációk előfordulását. Az egyenletes kioldódás miatt a sokak által rettegett, súlyos éjszakai hipoglikémia is ritka. A legújabb, napi egyszeri inzulin még kényelmesebb használatot biztosít, mint az eddigi napi kétszeriek - ezáltal talán olyan betegek is előírás szerint használják majd ezt a szert, akik egyébként "rettegnek" az injekciótól.

Az időben elkezdett inzulinkezelés segít a vércukor megfelelő szinten tartásában. Ezáltal a legrettegettebb szövődmények, így a vakság, az amputáció elkerülhető, illetve meghosszabbítható az élet.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: HbA1c  cukorbetegség  inzulinterápia  vércukormérés 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!