Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.
A+ A A-

Így étkezzen az ünnepek alatt, ha cukorbeteg

karacsonyi bejgliKözeledik a karácsony, ami a szeretet és az ajándékozás mellett az evésről is szól. Jönnek a finomabbnál finomabb fogások, és persze a sütemények, melyeket soha nem lehet megunni. De mi a helyzet akkor, ha az ember cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztenciával (IR) küzd? Ilyenkor le kell mondania minden finom falatról, amit csak a karácsony kínálhat? A témában Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Cukorbetegség és inzulinrezisztencia

A testben minden egyes sejt cukrot vesz fel, hiszen ebből állítja elő a működéséhez szükséges energiát. A glükóz bejutásának egyik feltétele a vérben jelenlévő, megfelelő mennyiségű inzulin, melyet a hasnyálmirigy termel.

Az egészségtelen táplálkozás, a rengeteg cukros étel és ital fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód kihívás elé állítja a testet. Az magas cukortartalmú ételek fogyasztása ugyanis extra munkára kényszeríti a hasnyálmirigyet, hogy megfelelő mennyiségű inzulint pumpáljon a vérbe. Ha ez csak esetenként történik meg, akkor nincs is vele semmi baj, hiszen egy kis cukor mindenkit elcsábíthat. Ha azonban a dolog rendszeressé válik, az bizony a hasnyálmirigy kifáradásához vezethet.

Kezdetben „csupán” az inzulinrezisztenciával kell szembenéznie a betegnek, amire sokszor még csak nem is derül fény, hiszen nem veszünk tudomást tüneteiről. Ez pedig nem csak azért gond, mert betegek vagyunk, és azt nem kezeljük, hanem azért is, mert az IR könnyen fordulhat át 2-es típusú cukorbetegségbe, ami pedig már egy sokkal komolyabb problémát jelent.

Az IR éppen ezért odafigyelést, és rendszeres kezelés igényel. A következő tünetek utalhatnak a meglétére:

  • cukros ételek elfogyasztása után kis idővel idegesség, ingerlékenység tapasztalható;
  • 1-1 étkezés kimaradása esetén izzadás, koncentráció zavar alakul ki;
  • étkezés után 1-2 órával fáradtság, koncentrációs zavar, szapora szívverés jellemző;
  • rendszertelen menstruáció;
  • meddőség;
  • hagyományos diétával nem csökkenő túlsúly;
  • hasi elhízás;

Nassolás IR és cukorbetegség esetében

A cukor elhagyása néhány 10 évvel ezelőtt még komoly kihívást jelentett, hiszen ezzel le kellett mondani minden édességről is. ma már szerencsére az nincsen így, hiszen a mesterséges, és a természetes édesítőszerek egész garmadája áll a rendelkezésünkre.

„Édesítésre használhatunk természetes édesítőszereket, mint a stevia, xilit (nyírfacukor) vagy eririt. Illetve mesterségeseket is, mint például az aceszulfám-K, aspartám stb. Ha cukor tömege is fontos egy karácsonyi recept elkészítése során, mint például a sütemények elkészítésénél, akkor javasolt a xilit és eritrit használta, amelyek olyan formában vásárolhatóak meg, mint a kristálycukor. De aki még nem kóstolta őket, érdemes néhány próbasütés végeznie velük, hiszen ízvilágában is kicsit mások a cukorhoz képest, illetve arra érzékenyeknél hasi diszkomfort érzést, hasmenést is okozhatnak, különösen a nyírfacukor.

Mézes süteményeket érdemes elkerülni a cukorbetegeknek, IR-eseknek, hiszen magas a cukortartalma a méznek és gyorsan is emeli meg a vércukorszintet. Ám ha a kedvenc desszertünk például a mézeskalács, mézes zserbó vagy a mézes puszedli, akkor kis mennyiségben, a szénhidrát tartalmukat figyelembe véve egyszer-egyszer beilleszthetőek az étrendbe.” – tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Diagnózis és kezelés

Az IR és a cukorbetegség is vérvizsgálat útján kimutatható betegségek. Mindkettő esetében életmódváltozás javasolt, a mozgás, és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a kezelésükhöz. A cukorbetegség esetén a pontos glükóz bevitelt is meg kell határozni, illetve az sem mindegy, hogy az ember mikor, és mennyit eszik.

IR esetében a helyzet egy picit könnyebb, de az előírtak szigorú betartása itt is kötelező. Az ilyen anyagcsere rendellenességeket gyógyszeresen is kordában kell tartani, ám annak mértékéről, illetve rendszeres ellenőrzéséről minden esetben a szakember hivatott döntést hozni.

Recept: Karácsonyi diós és mákos bejgli (1-1 rúd)

Hozzávalók:

Tésztához:
•    30 dkg finomliszt
•    5dkg teljes őrlésű liszt
•    12 dkg sütőmargarin
•    2 dkg élesztő
•    2 tojássárgája
•    0,5 dl tej
•    ½ mokkáskanál cukor
•    csipetnyi só

Diós töltelékhez:
•    20 dkg darált dióbél
•    5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor
•    2 db reszelt jonathán alma
•    ½ citrom héja
•    1 tojásfehérje (a bekenéshez)

Mákos töltelékhez:
•    20 dkg darált mák
•    5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor
•    2 db reszelt jonathán alma
•    ½ citrom héja
•    1 tojásfehérje (a bekenéshez)

Elkészítés:

  • A liszteket és a margarint elmorzsoljuk.
  • Az élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral és ½ mokkás kanál cukorral együtt, és kb. 5 percig hagyjuk „felfutni”.
  • A felfutott élesztős tejet a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük egy órán keresztül.
  • Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt citromhéjat, majd ezeket jól összedolgozzuk.
  • Elkészítjük a mákos tölteléket is: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált mákot. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a reszelt citromhéjat, majd ezeket jól összedolgozzuk.
  • A megkelt cipókat lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s egyikre rákenjük a diós másikra a mákos tölteléket. Feltekerjük őket, a két végüket kissé benyomkodjuk, és kikent tepsibe tesszük.
  • A két rúd közt hagyjunk legalább két-három ujjnyi távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben (a gőztermeléshez tegyünk a sütőbe egy vízzel teli lábast) barnás-pirosra megsütjük. Csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt.

Diós bejgli 1 rúd 12 szeletre osztva – 1 szelet tápanyagtartalma:
Energia: 297 Kcal       Fehérje: 7,08 g       Zsír: 18,5 g       Szénhidrát: 23,1 g

Mákos bejgli 1 rúd 12 szeletre osztva – 1 szelet tápanyagtartalma:
Energia: 278,1 Kcal    Fehérje: 10,8 g       Zsír: 24,9 g       Szénhidrát: 28,7 g

 

Címkék:

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!