Ma Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
A+ A A-

Az „okos inzulin” kutatás új lendületet kapott

Okos insulinAz 1-es típusú cukorbetegség kutatásával foglalkozó alapítvány a JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) és a Sanofi cég megerősíti kutatásait az „okos”, vagyis a vércukorszintek függvényében reagáló inzulin előállítása érdekében.

A JDRF számára mindig is prioritást élvezett az okos inzulin kifejlesztése, mely most a Sanofi kutatásba történő beszállásával új lendületet kaphat. Jelenleg egyetlen korai fázisban lévő klinikai kutatás folyik a területen a Merck cég részéről, de még sok évnek kell eltelnie, amíg ez a termék piacképessé válhat.

Mi is voltaképpen az okos inzulin?

Egy olyan vércukorszintekre reagáló komplex készítmény, mely a mindenkori cukorszintek normalizálásához éppen elegendő inzulin mennyiséget juttat a keringésbe. Általa feleslegessé válik a vércukor mérése, a vércukor monitorozása, elkerülhetők lesznek mind a hipoglikémiák, mind a túlzott vércukor kiugrások. A betegnek elég lesz naponta egyetlen inzulin adagot beadni, mely automatikusan a szükségletnek megfelelően áll a szervezet rendelkezésére.

Hol tart ma a JDRF és Sanofi összefogása?

Kutatás folyik a glukózra reagáló inzulin tapasszal, kutatás folyik a glukózra reagáló inzulin analógokkal, valamint glukózt érzékelő nanorészecskék kutatása is folyamatban van.

Mindezen projektek egyelőre még nagyon korai stádiumban vannak és még nagyon sok vizsgálat elvégzésére van szükség, amíg tisztázhatók a folyamatok a glukóz érzékelés, az inzulin felszabadulás terén és mindez biztonságosan működhet.

Milyen egyéb ilyen irányú kutatási tevékenységről tudunk jelenleg?

A már említett Merck féle kutatás keretében az 1-es fázisú klinikai vizsgálatok megkezdését tervezik, de ezt egyelőre két év óta halogatják.
A Lilly a glycostasis technológia kifejlesztésén dolgozik, bár a technológiai részletei még nem ismertek.

Az biztos, hogy amennyiben e kutatások, vagy valamelyik kutatás eredménye a gyakorlatban alkalmazhatóvá válik, alapvető fordulat következhet be az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében, de egyelőre még úgy tűnik, hogy egy hosszú út elején botorkálunk - a referáló megjegyzése.

(Forrás: DiaTribe.org)

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: JDRF  Sanofi  okos inzulin 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!