Ma Fülöp és Evelin napja van. Holnap Hella napja lesz.
A+ A A-

Intenzív inzulinkezelés és szív-érrendszeri szövődmények

DCCT EDICAz intenzív inzulinkezelés bevezetésekor, a múlt század nyolcvanas éveiben azt szerették volna elérni, hogy a normális közeli vércukorszintek biztosításával kivédhessék a cukorbetegség érrendszeri szövődményeit 1-es típusú diabéteszben.

Akkor a Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) vizsgálat keretében 1.441 1-es típusú beteget véletlenszerűen vagy napi négyszeri inzulinkezelésre állították vagy hagyták a napi kétszeri inzulinadagoláson. A vizsgálat eredményéről sokszor beszámoltunk, már a 6,5 éves időtartam is látványos kedvező változást hozott az intenzíven kezelt betegek esetében. Ezt követte az EDIC (Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications) vizsgálat, melybe a DCCT-ben részt vett betegek 93%-át bevonták és mindenkit intenzív inzulinkezelésre állítottak. Most – 30 év elteltével – azt vizsgálták meg, hogy a szív-érrendszeri betegségek (nem halálos szívinfarktus vagy sztrók, szív-érrendszeri halálozás, angina, szívelégtelenség és koszorúsér műtét) tekintetében van-e különbség az eredetileg közel 7 éven át kétféle módon kezelt betegek esetében.

Az eredmények: 30 évvel a DCCT és EDIC vizsgálatokat követően az eredetileg intenzíven kezelt betegek között 149 szív-érrendszeri esemény fordult elő 82 betegnél, míg a korábban napi kétszeri inzulinnal kezelt 102 beteg között 217 ilyen eseményt regisztráltak. Tehát a 6,5 éven át tartó intenzív inzulinterápia 30%-kal csökkentette a szív-érrendszeri események számát, míg a nagyobb eseményekét 32%-kal mérsékelte.

A következtetés: A csupán 6,5 éven át tartó intenzív inzulinkezelés és az ezáltal elért alacsonyabb HbA1c szintek előnyei még 30 év után is világosan kimutathatók.

(Ma már gyakorlatilag minden 1-es típusú cukorbeteget intenzív inzulinterápiával kezelünk és ezzel a gyakorlattal közel 10 évvel megelőztük az Egyesült Államokat. Manapság a kérdés az, hogy milyen technikákkal, milyen bázis és étkezési inzulinokkal ill. inzulinpumpa alkalmazásával tudjuk a kívánatos, 7% alatti HbA1c szinteket elérni és fenntartani – a referáló megjegyzése).

(Forrás: Diabetes Care, 2016. május, 39; 5 686-693)

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes logo

Kapcsolódó kifejezések: intenzív inzulinkezelés  inzulinterápia 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!