Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Cukorbetegség és inzulinkezelés felnőttkorban 10.

sugar153628311A cukorbetegek egy része csak inzulinkezeléssel tartható egyensúlyban. Most a vércukor-önellenőrzés és az inzulinkezelés kapcsolatáról beszélünk.

Vércukor-önellenőrzés, mint az inzulinkezelés elengedhetetlen feltétele

A vércukornak a beteg által végzendő önellenőrzése már tablettás kezelés mellett is feltétlenül szükséges, viszont az inzulinkezelés bármely módozata esetén elengedhetetlenül fontos.

A vércukor-ellenőrzés által a beteg mind saját maga, mind gondozó orvosa számára támpontot nyújthat az esetenként szükségessé váló korrekciókra, azaz az étrend, a fizikai aktivitás, ill. a vércukorcsökkentő tabletták és az inzulinok adagjainak módosítására, ambuláns körülmények között is. Ezen túlmenően a cukorbeteg azáltal, hogy elvileg bármikor meghatározhatja vércukorértékét, részben kellő önbizalomra tehet szert, részben lehetősége nyílik saját anyagcserehelyzetének lehető legpontosabb megítélésére és ennek nyomán az esetenkénti önkorrekcióra is.

A vérnyerés céljából legalább 8 kézujj körömperc oldalát célszerű használni. Kerülni kell az ujjpárnák szúrását, mert idővel a szúrások nyomán sérülnek az érzőidegek és ezáltal romlik a tapintás készsége. A korszerű, 0,6 mikroliter vérigényű vércukormérő csíkok esetében szóba jöhet az ún. alternatív vérvételi helyek igénybevétele. Ezek a tenyérpárnák, ill. az alkar hajlító oldala. Sajnos utóbbi használata esetén gyakoriak a bőr alatti bevérzések (ld. a képeket). A vér nélküli önellenőrzés lehetőségét széles körben kutatják, de ez ma még nem képez realitást. Az eddigi próbálkozások (pl. GlucoWatch) nem vezettek eredményre. Egyelőre egyetlen alternatíva a szöveti glukózmonitorozás, bár ez esetben is szükség van a vércukor napi többszöri ellenőrzésére, mivel ezzel tudják „kalibrálni” a glukóz szenzort. A legújabb 12 napos glukóz monitorozó eszköz – mely egyelőre még csupán 8 nyugat-európai országban elérhető – az egyetlen, mely feleslegessé teszi a naponkénti ujjszúrásos vércukor-ellenőrzést.

A vércukor meghatározásoknál fontos szempont, hogy a megfelelő technikával, rendszeresen ellenőrzött vércukormérő készülékkel és a szavatossági időn belül használt tesztcsíkokkal mért értékeket a beteg kezelési naplóban rögzítse és így azok áttekintését mind maga, mind a gondozó orvosa számára folyamatosan biztosítsa.

A vércukor-önellenőrzés során kapott eredmények értékelésénél szem előtt kell tartani, hogy egyszer-egyszer bármilyen (nagyon magas vagy nagyon alacsony) érték előfordulhat anélkül, hogy ebből komoly következtetést le kellene vonni. Nem cukorbetegek esetében is ingadozhat a vércukor: étkezések előtt akár 4–6 mmol/l között, étkezéseket követően pedig 5–9 mmol/l között. Cukorbetegeknél az ingadozások mértéke sokkal nagyobb lehet. Éppen ezért a rendszeres vércukormérések eredményeiből csak akkor szabad következtetéseket levonni, ha azok egy-egy napszakra, egy-egy étkezés előtt vagy után jellemzően kimutathatók, az egy-egy időpontban végzett mérések több mint 50%-ában reprodukálhatók.

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések értelmében minden inzulinnal kezelt beteg részére OEP támogatással utalványozható (receptre írható) vércukormérő készülék és a napi kétszeri inzulinadagolástól felfelé vércukormérő csík is. (Ellentmondás, hogy a napi egyszeri inzulin, vagyis a tablettákkal kombinált éjjeli bázis inzulin adás mellett készülék utalványozható, de csík nem. Ezen mindeddig nem sikerült változtatni. Ugyancsak a jelenleg érvényben lévő rendelkezések értelmében az inzulinnal kezelt cukorbetegnek:

• Napi kétszeri inzulinadás esetén 3 havonta 2 doboz (100 db) vércukormérő csík,
• Napi háromszori inzulinadás esetén havonta 2 doboz,
• Napi négyszeri vagy többszöri inzulinadagolás esetén havi 3 doboz csík utalványozható.

A „csupán” vércukorcsökkentő tablettás kezelés alatt álló betegek részére sem készülék, sem tesztcsík nem írható fel receptre.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: inzulinkezelés  inzulinterápia  vércukormérés 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!