Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

Diabéteszes bőrbetegségek - nem csak kozmetikai probléma

BőrszárazságA cukorbetegség során fellépő bőrproblémák nem csupán a külsőt befolyásolják. Viszketés, ekcéma vagy nyílt seb - a legtöbb diabéteszes már szenvedett e jelenségek egy vagy több formájától is. Sokféle módon jelentkezhetnek ezek a tünetek, de a gondos ápolás és a jó vércukor-beállítás segíthet a megelőzésben.

Az anyagcsere-zavar és az ezzel összefüggő gyakori vizelés folyadékhiányhoz vezetnek. Ennek következtében a bőr kiszárad és védtelenebbé válik a fertőzésekkel szemben. Mivel a cukorbetegek immunrendszere a megváltozott anyagcsere miatt gyengébb, a betegségek könnyebben terjednek szét a szervezetükben, és nehezebben gyógyulnak, mint egészséges társaiknál. A cukorbetegség miatt kialakuló vesekárosodás szintén hozzájárul a bőrmegbetegedések keletkezéséhez.

A diabéteszesek bőre kevesebb vizet tud megkötni, ez felgyorsítja a bőr öregedését, amihez sápadtság, petyhüdtség és ráncképződési hajlam is társul. A folyadékhiány kövekezménye gyakran az egész testet érintő erős viszketés. A fertőzések sem ritkák ebben az állapotban. A bőr rossz vérkeringéséből adódóan a sebek lassabban gyógyulnak.

Sokféle bőrprobléma

A diabetes mellitusban különböző bőrelváltozásról beszélhetünk. A diabéteszre jellemző tipikus bőrelváltozások (dermatopathia, necrobiosis lipoidica) mellett bőrfertőzések léphetnek fel, számos cukorbeteg szenved az inzulinbeadást követő bőrreakcióktól is. Az említetteken túl a diabétesz szövődményeként szintén jelentkezhetnek bőrelváltozások.

Diabéteszes dermopátia esetén vörösesbarna pikkelyes foltok, kis kerek vagy ovális alakú fekélyek jelennek meg. Előfordul, hogy hegesedve gyógyul.
A necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD) általában a sípcsont felett indul néhány pirosas és kiálló pöttyel, amelyek növekedni kezdenek. A szélei kiemelkedővé válnak és lilává színeződnek, a közepük pedig fényes sárga lesz. A kis fekélyek vékony bőrén át gyakran átlátszanak az erek. Ha ezek a fekélyek felnyílnak, gyakran fájdalmasak.
Acanthosis nigricans esetén sötétbarna kiemelkedő elváltozások vannak a bőrön, különösen a nyak hátulsó részén. Túlsúlyos embereknél gyakrabban előfordul.
A granuloma annulare a bőrön kiemelkedő területként jelenik meg, lehet bőrszínű, vörös vagy vörösesbarna. Az elváltozás gyűrű- vagy ív alakú.
A diabéteszes hólyagok (bullosis diabeticorum) az égési hólyagokhoz hasonlóak. Nem okoznak fájdalmat és általában hegesedés nélkül gyógyulnak.

Ha valamelyik bőrbetegséget tapasztalja, vagy úgy érzi, kialakulóban van Önnél, keresse fel orvosát vagy bőrgyógyászát! Ők segítenek azonosítani a problémát és gondoskodnak az ellátásáról.

A megelőzés sokkal jobb, mint a gyógyítás!

Már meglévő bőrbetegség esetén feltétlenül orvosi segítséget kell igénybevenni. A legkellemetlenebb panaszok megszüntetése érdekében számos dolgot tehet a diabéteszes. Fontos az alapos, gondos bőrápolás és a megfigyelés. A gazdag tápanyagtartalmú krémekben és speciális termékekben gyakran találunk vitaminokat és glicerint, amelyek a nedvesség veszteséget kiegyenlítik. Emellett a vércukorbeállítás is hatékony védekezés a bőrelváltozások elleni küzdelmben. Nem hagyható figyelmen kívül a bőr időjárási behatásokkal – erős napsugárzás, hideg, szél – elleni védelme sem, megfelelő bőrápolók és ruházat segítségével.

A cukorbetegség okozta bőrproblémák többsége megelőzhető, vagy korai stádiumában könnyen kezelhető. Legfontosabb, hogy vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizze, mert ezzel segít megakadályozni a folyadékvesztést, ami a bőrszárazsághoz vezet. Megfelelő bőrápolási rutint követve megelőzhetők a bőrproblémák, illetve a tüneteket korán észlelve még kezelni tudják azokat.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

Kapcsolódó kifejezések: bőrbetegségek  diabéteszes bőtproblémák 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!