Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Enikő és Melitta napja van. Holnap Edit napja lesz.
A+ A A-

Összefogás szükséges a cukorbetegség visszaszorítására

DIABETES szotarA cukorbetegség terjedésének visszaszorítására széles körű társadalmi összefogásra van szükség – hívta fel a figyelmet a Magyar Diabetes Társaság.

A világon 366 millió, Magyarországon 568 ezer cukorbeteg él és legalább ugyanennyien vannak azok, akik cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. Magyarországon évente 1000 ember veszíti el látását cukorbetegség miatt, és egyre több a cukorbeteg a legfiatalabb korosztályban is. A cukorbetegség gyakoribb, 2-es típusú fajtájának kialakulásában nagy szerepet játszik az öregedő népesség, a helytelen táplálkozás és a fizikai aktivitás mértékének csökkenése.

A Cukorbetegség: együtt kell változtatnunk című kiadvány – melyet csütörtökön mutattak be – arra hívja fel a figyelmet, hogy a probléma megoldása széles társadalmi összefogást igényel. A kötet bemutatja egyebek mellett a cukorbetegség előfordulásával, szövődményeivel kapcsolatos legfrissebb magyarországi és nemzetközi adatokat, valamint azokat az eredményeket, amelyek mérföldkőnek számítanak a cukorbetegség elleni magyarországi küzdelemben.

A cikk a reklám után folytatódik

A 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik

Minden ismert esetre lehet számítani egy nem ismert esetet, és a betegség kórmegelőző állapotaiban is közel annyian szenvednek, mint ahány ismert cukorbeteg van. A 2-es típusú cukorbetegség felismerése késik: ezt bizonyítják azok az adatok, mely szerint felismeréskor már gyakoriak a szemészeti szövődmények, szív- és érrendszeri betegségek, vesefunkció-károsodás, idegrendszeri károsodások, vagy lábkárosodások. A késői felismerés és a nem kellően hatékony kezdeti kezelés eredménye az, hogy – egy 2003-as kimutatás szerint – minden negyedik végtagamputáció és minden ötödik szívinfarktus miatt kórházba utalt beteg 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A 2-es típusú cukorbetegség előszobáját képezi az elhízás és a metabolikus szindróma – mondta Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke csütörtökön, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. Tájékoztatása szerint az 1-es típusú cukorbetegség gyermekkori előfordulása a Magyar Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport kimutatása szerint a 1980 és 2009 közötti időszakban megkétszereződött.

Európában 135 millió ember túlsúlyos vagy kövér, a felnőtt lakosság 30 százaléka klinikai elhízásban szenved, 50 százaléka túlsúlyos. A megelőzésnek kiemelt jelentősége van, össztársadalmi összefogásra van szükség, hogy már kora gyermekkortól megfelelő prevenciós egészségnevelő intézkedéseket foganatosíthassanak. Winkler Gábor emlékeztetett arra, hogy a Magyar Diabetes Társaság 2008-ban kockázatlapú diabétesz-szűrést indított.

MTI

Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  járványszerű elhízás 

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!