Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
A+ A A-

Innovatív módszer a diabéteszre való hajlam meghatározásában

DNA-mappingA Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai olyan molekuláris kockázati tényezőket tártak fel, melyek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását segítik elő. A megközelítés újfajta kezelési lehetőségeknek adhat teret, nem csupán a diabétesz, de más betegségek esetén is.

Az intenzív kutatások ellenére a gyakori betegségekre való fogékonyságot meghatározó génvariációk leírását igen kevés siker övezte. Ugyanez a helyzet a 2-es típusú cukorbetegség esetén is, mely az egyik leggyakoribb kórfajta.

A betegségre való hajlamot epigenetikai tényezők is meghatározhatják, melyek a DNS-szerkezetet módosító molekuláris jelek. A feltevést azonban idáig nem sikerült maradéktalanul igazolni. Dr. Asaf Hellman és munkatársai a probléma feloldására egy többlépcsős eljárást terveztek, melynek segítségével 1169 cukorbetegben és egészséges kontroll egyénben térképezték fel a kockázatot meghatározó epigenetikai tényezőket.

A cikk a reklám után folytatódik

A Human Molecular Genetics oldalain bemutatott tanulmány során a DNS-metilációval foglalkoztak – szemben a hagyományos megközelítéssel, mely a DNS-szekvenciát célozza. A DNS oldalláncainak metilcsoporttal való módosítása egy igen elterjedt mechanizmus, mely a géneket szabályozza anélkül, hogy a DNS bázissorrendjében változás állna be. Ismert, hogy a folyamat nem megfelelő működése számos betegségben érintett. Jelen vizsgálatban a két csoport összehasonlításával a kutatók meghatároztak egy metilációs ujjlenyomatot, mely hajlamosít a 2-es típusú cukorbetegségre. A munkacsoport azt is kimutatta, hogy azon fiatal egyéneknél, akiknél ez a változat jelen volt, a későbbi életük során romlott a cukoranyagcsere hatásfoka, még mielőtt klinikailag kezelendő cukorbetegség alakult volna ki.

A megközelítés vélhetően más betegségekben is alkalmazható, például anyagcsere-, autoimmun-, vagy pszichiátriai folyamatokban. Az epigenetikai mintázat számos külső tényezőre érzékeny, például étrendre, kémiai terhelésre, a magzatot terhesség során érő tényezőkre. A felfedezés elősegítheti új megelőzési és kezelési módszerek fejlesztését is.

Címkék:

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!