Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

1-es típusú cukorbetegség

insulinAz 1-es típusú diabéteszben (korábbi nevén inzulin-dependens diabétesz, vagy juvenilis diabétesz) a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeinek több, mint 90%-a véglegesen elpusztul.

Ennél fogva a hasnyálmirigyben nem, vagy csak igen kis mennyiségben termelődik inzulin. A diabéteszes betegeknek csak mintegy 10%-a tartozik ebbe a csoportba. Az 1-es típusú cukorbetegség legtöbbször 30 éves kor alatt kezdődik.

A tudomány mai állása szerint, valamilyen környezeti faktor, valószínűleg vírusfertőzés vagy táplálkozási tényező, mely gyermek- vagy fiatal felnőttkorban éri a beteget, indítja be azt a folyamatot, melynek eredményeként az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeit. Az emberek egy bizonyos csoportja genetikailag fogékonyabb ezzel a tényezővel szemben.

Panaszok, tünetek

1-es típusú diabéteszben a tünetek gyakran hirtelen, drámai módon lépnek fel. Gyorsan kialakulhat a diabéteszes ketoacidózis nak nevezett állapot. Inzulin hiányában a legtöbb sejt nem képes felhasználni a vérben lévő cukrot. A sejtek életben maradásához azonban elengedhetetlen az energia, ezért az energia nyerésére egy tartalék mechanizmus lép életbe. Megkezdődik a zsírsejtek lebontása, és ennek során ketonoknak nevezett vegyületek képződnek. A ketonok némi energiához juttatják a sejteket, azonban a vért túlzottan savassá, acidotikussá teszik (ketoacidózis).

A diabéteszes ketoacidózis kezdeti tünetei az extrém mértékű szomjúság, a nagymennyiségű vizelet ürítése, a súlyvesztés, a hányinger, a hányás, a fáradtság, és főleg gyermekekben a hasi fájdalom. A légzés mély és szapora lesz, mert a szervezet ezzel próbálja korrigálni a vér savasságát.  A kilélegzett levegőbe kerülő ketonok miatt a beteg lehelete hasonló a körömlakklemosó szagához. Kezelés nélkül a diabéteszes ketoacidózis, néha akár pár óra alatt, kómához és halálhoz is vezethet.

A cikk megjelenését támogatta:

sanofi diabetes

DiabFórum magazin

Címkék:

Kategóriák éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) szerint

Normális vércukorérték  
éhgyomri (mmol/l) < 6,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) < 7,8
Emelkedett éhomi vércukor  
éhgyomri (mmol/l) 6,0-6,9
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8
Csökkent cukortolerancia  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 7,8-11,0
Cukorbetegség  
éhgyomri (mmol/l) 7,0
Terhelés után 2 órával (mmol/l) 11,1

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

éhomi vércukor (mmol/l) < 6,0
postprandiális (étkezés utáni) vércukor (mmol/l) < 7,5
HbA1c < 6,5%
vérnyomás (Hgmm) < 130/80
összkoleszterin (mmol/l) < 4,5
LDL-koleszterin (mmol/l) < 2,5
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!